Kuřecí stehna plněná nádivkou
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 2 větší kuřecí stehna
- 1 lžíce oleje
- sůl
- 25 g starší ale ještě vláčné žemle
- 30 g mrkve
- 10 g pórku
- 20 g slunečnicových semínek
- 1 menší vejce
- 10 g polohrubé mouky
- 4-5 cl mléka
- špetka muškátového květu
Postup Kuřecí stehna plněná nádivkou
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí stehna zespodu nařízneme podél dlouhé kosti až ke kloubu a odstraníme ji, kůži neodkrajujeme. Spodní tzv. paličky ponecháme s kostí. Připravíme si nádivku, pečivo nakrájíme na drobné kostičky, mrkev na drobnější kousky nebo ji nastrouháme, pórek na jemno, žloutek rozkvedláme v trošce mléka, zalijeme pečivo, přidáme vše ostatní, osolíme a můžeme přidat špetku muškátového květu a nakonec vmícháme tuhý sníh.
Touto nádivkou naplníme stehna a kovovými jehlami je za kůži uzavřeme. Nádivky je dost hodně, pokud budou stehna menší, tak vystačí i na 3-4 porce. Stehna na povrchu osolíme a můžeme okořenit dle svých zvyklostí, taky je můžeme posypat sezamem. Dáme je do pekáčku se lžíci oleje, přidáme zhruba 1 dl vody, přiklopíme a vložíme do vyhřáté trouby.
V druhé polovině pečení odklopíme, občas přelijeme výpekem a dopečeme. Já jsem připravovala v remosce. Můžeme podávat jen s výpekem, pokud bysme chtěli šťávu, tak do výpeku přidáme trošku vody a zahustíme buď jíškou nebo záklechtkou z vody a 8 - 10 g hladké mouky. Používám nasucho opraženou. Necháme dobře provařit a dochutíme.