Kuřecí steak se zeleným pepřem a šťouchanými brambory
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 1 kuřecí prso
- 1 lžička olivového oleje
- drcený pepř
- sůl
- Na omáčku: 1 dcl smetany ke šlehání
- sterilovaný zelený pepř (2 lžičky + 1 kávová lžička nálevu)
- sůl
- Šťouchané brambory:
- 2 brambory
- 1 lžíce studeného másla
- lžíce petrželky čerstvé, mražané nebo sušené
- sůl
- pepř dle chuti
Postup Kuřecí steak se zeleným pepřem a šťouchanými brambory
Postup přípravy receptu
-
Šťouchané brambory: Brambory oloupeme, uvaříme doměkka v osolené vodě, slijeme je, přidáme k nim máslo, bylinky, sůl, pepř, protřepeme a pak několikrát vidličkou zmáčkneme (ale tak, aby nevznikla bramorová kaše). Udržujeme v teple.
Steak: Kuřecí prso omyjeme, osušíme papírovou utěrkou, osolíme a opepříme (neklepeme)!
Troubu si předehřejeme na 200 °C a dáme do ní menší teflonový plech či jinou vhodnou nádobu. Postačí ale i pekáček, na který položíme čtvereček alobalu (větší než maso).
Rozpálíme si pánev (nejlepší je litinová grilovací), potřeme olejem a po obou stranách opečeme maso, dokud nezčervená. Nepícháme do něj, vytekla by nám šťáva! Poté steak přeložíme do vyhřáté trouby. Po cca 6 minutách na něj jemně přimáčkneme prst, a pokud pod ním maso nepruží, je hotový. V opačném případě ještě chvíli počkáme a postup zopakujeme.
Omáčka: Zatímco je maso v troubě, v malém kastrolku zahřejeme smetanu se zeleným pepřem a nálevem, lehce osolíme a na středním plameni za častého míchání čekáme, až omáčka zhoustne. Pak ji odstavíme a udržujeme v teple.
Když je steak v troubě hotový, vyjmeme jej. Pokud si nejsme jisti, zda je propečený, překrojíme jej pro kontrolu na prkénku na dvě části a v případě potřeby ještě chvíli v troubě dopečeme.
Servírování: Pro lepší efekt můžeme menší nádobku - misku vypláchnout studenou vodou, vmáčknout brambory a potom obsah vyklopit na připravený talíř. Lehce zmáčkneme rukou, aby byl kopeček plošší, na něj rozložíme maso a přelijeme horkou omáčkou. Ihned podáváme.