Kuřecí polévka s krupicovo-sýrovými noky
Recepty, PolévkySuroviny
- Vývar se zeleninou:
- 4-5 kuřecích hřbetů
- 1 kostku zeleninového bujónu
- 15 cm pórku na kolečka
- 1 velkou mrkev na nudličky
- kousek celeru vcelku
- kousek koř. petržele vcelku
- 3 listy kapusty -vyříznout tuhé středy, nebo pár kapustiček
- 1/4 kedlubny na kostičky
- 1 větší větvička libečku
- 1 svazek petrželky -nasekat
- 1 svazek pažitky-nakrájet
- 2-3 dkg másla
- Noky:
- 1 velké vejce
- 2-3 lžíce hrubé krupice
- 1 větší hrst jemně.strouhaného sýru Gouda
- 1 lžíce vrchem změklého másla
- špetku pepře
- 1 hrst nasekaného libečku a petrželky
- špetku soli
Postup Kuřecí polévka s krupicovo-sýrovými noky
Postup přípravy receptu
-
Do cca 2 litrů vody vložíme kuřecí hřbety, libeček (pár lístků necháme stranou), bujón, celer a petržel. Než bude maso uvařené, připravíme zeleninu a těsto na noky.
Nakrájenou zeleninu, mimo kapusty (kapustičky na čtvrtky a přidat k zelenině) dáme na pánev s rozpuštěným máslem a pomalu osmahneme, až zelenina pustí vůni do másla. Listy kapusty nakrájíme na proužky a k zelenině přidáme až ke konci restování. Nakonec přidáme trošku vody a necháme přejít var.
Do mističky klepneme vejce, rozšleháme, přidáme krupici a pořádně rozmícháme. Následuje máslo, nasekané bylinky, pepř, sůl a pořádně promícháme. Nakonec přijde sýr.
Maso je vařené, vyndáme jej se vším, co se vařilo do misky. Vývar přivedeme k varu a malou lžičkou tvoříme noky, které vkládáme do polévky. Pak přidáme restovanou zeleninu a vypneme. Teprve teď přijdou do polévky bylinky, tedy petrželka a pažitka. Maso mezitím zchladlo, vybereme hrst toho lepšího a vložíme do polévky. Na zbytku si rádi pochutnají vaši či sousedovi domácí mazlíčci. Neobsahuje totiž nebezpečné dlouhé štěpící se kosti.