Kuřecí paličky jako od babičky

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

500 g kuřecích paliček
100 g anglické slaniny
1 pórek zelenou a bílou část, rozpůlíme a překrájíme napříč
3 stroužky česneku
250 ml kuřecího vývaru – jasně, ten náš domácí je nejlepší
1/2 lžíce rostlinného oleje
1 lžíci hladké mouky
75 ml mléka
75 ml smetany ke šlehání
sůl
pepř
listová petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Troubu si předehřejeme na 220 °C. Zatím na pánvi opečeme nasucho nakrájenou slaninu a pak ji odhrneme ke krajům pánve – doprostřed dáme osolené a opepřené kuřecí paličky. Přidáme trochu oleje.

  2. Opečeme kuřecí paličky dozlatova. Přidáme k nim nakrájený pórek a nasekaný (nebo najemno nakrájený) česnek. Zakryjeme a necháme asi 8 minut dusit.

  3. Dáme do pekáčku a pečeme při 200 °C ve střední části trouby asi 30 minut. Paličky pak vyjmeme, dáme stranou, vše z pekáčku slijeme zpátky do pánve a zalijeme trochou vývaru. Jakmile se vaří, posypeme vše lžící hladké mouky, promícháme a provaříme. Jakmile směs zhoustne, přilijeme zbytek vývaru a přivedeme k varu. Pak přidáme směs mléka se smetanou. Promícháme. Směs vrátíme do pekáčku, přidáme kuřecí paličky a necháme už jen asi 5 minut ještě prohřát.

  4. Servírujeme s vařenými brambory nebo rýží. Před podáváním ještě posypeme nasekanou listovou petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!