Kuřecí maso obložené směsí z cibule, tymiánu, česneku,... se zelím a špekovými knedlíky
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- Suroviny na kuře:
- 4 kousky kuřecích stehýnek (nebo jinou část kuřete)
- 10 dkg domácího špeku
- 4 velké cibule
- 5 stroužků česneku
- trocha oleje
- 1,5 lžíce sušeného tymiánu (měla jsem domácí)
- sůl dle chuti
- Zelí:
- 2 sklenky kysaného zelí
- hrst cukru krystal (dáme dle chuti, přece jen někdo má rád sladší a někdo kyselejší)
- 1/2 lžičky kmínu
- 1 střední brambora
- polohrubá mouka
- voda
- Špekové knedlíky:
- 6 starších rohlíků
- 250 ml mléka
- 3 vejce
- 200 g špeku
- 240 g hrubé mouky
- 1 lžíce sádla
- 1 velká cibule
- sůl podle chuti
Postup Kuřecí maso obložené směsí z cibule, tymiánu, česneku,... se zelím a špekovými knedlíky
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí maso osolíme, opepříme a vložíme do pekáčku. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na kousky, špek na kostičky. Vše vložíme do misky, přidáme tymián, trochu oleje a sůl podle chuti. Připravenou směsí pokryjeme kousky kuřete. Maso podlijeme, přikryjeme a vložíme do trouby na 200°C. Pečeme do změknutí, podle potřeby podléváme vodou.
Zelí: do hrnce vysypeme zelí ze dvou sklenic, podlijeme trochou vody, přidáme hrst cukru, kmín a vaříme do poloměkka. Mezitím si připravíme směs na zahuštění zelí - nastrouhám si najemno bramboru, přidám vodu a polohrubou mouku, tak aby vznikla kašička. Až je zelí poloměkké zapravíme ho podle potřeby kašičkou a ještě 20 minut povaříme na mírném ohni.
Špekové knedlíky: Cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme na lžíci sádla do zlatavé barvy. K cibulce přidáme na kostky nakrájené rohlíky a společně chvíli osmahneme. Potom tuto směs nasypeme do misky, zalijeme mlékem, přidáme špek nakrájený na drobné kostky, 3 vejce a sůl podle chuti. Vše důkladně promícháme a necháme směs chvilku odpočinout. Potom vytvarujeme menší kulaté knedlíky a vaříme v osolené vodě 20 minut.