Kuřecí kung pao

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

500 g kuřecích prsou
10 kuliček (sečuánského) pepře
2 lžíce čínského vína
2 lžíce škrobu
1 lžíce Čína koření
1-2 chilli papričky (podle chuti)
1 šálek loupaných neslaných arašídů
1 lžíce sezamového oleje (nebo 2 lžíce sezamových semínek)
7 lžic světlé sojové omáčky
3 lžíce tmavé sojové omáčky
3 jarní cibulky
5 plátků zázvoru (nebo sypký sušený)
5 stroužků česneku
1 dl oleje
1 kapie (nebo obyčejná paprika)
1 lžička cukru
sůl
1/2 octa (rýžového)

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na kostky cca 1,5 cm silné.

  2. V litrové míse připravíme marinádu na maso. Smícháme půl lžíce tmavé sojové omáčky, 1 lžíce světlé sojové omáčky, 2 lžíce vína, 1 lžíci škrobu a k tomu 3 lžíce vody a špetku soli. Do marinády vložíme kuřecí kousky, promícháme a urovnáme, aby bylo všechno maso v marinádě. Dáme do chladu na 30 minut.

  3. Oloupeme arašídy a osmažíme je na lžíci oleje. Nesmějí se spálit!!!

  4. Nasekáme nahrubo stroužky česneku, papriku s jarní cibulkou a zázvor nakrájíme na cca 1 cm dlouhé kousky (nudličky). Zelenina musí být čerstvá!!!!

  5. Připravíme zálivku na maso z 5 lžic světlé sojové omáčky, 2 lžic tmavé sojové omáčky, půl lžíce octa, 1 lžíce sezamového oleje (2 lžíce sezamu upraveného v hmoždíři), 1 lžíce škrobu, 2 lžic vody a 1 lžičky cukru.

  6. Ve woku rozpálíme 1 dl oleje, až se u vařečky ponořené do oleje začnou tvořit drobné bublinky, přidáme okapané (v cedníku) namarinované maso a cca 3 min smažíme, aby kostky kuřete dostaly nazlátlou barvu. Poté dáme maso zpět do marinovací mísy.

  7. Do rozpáleného zbylého oleje vhodíme 1 lžíci směsi koření Čína, 10 kousků (sečuánského) pepře (pokud chcete jídlo pikantnější přidejte ještě nějaké chilli) a vše cca 1 minutu smažíme, aby se koření rozvonělo.

  8. Přisypeme cibuli, česnek, zázvor a cca 1 minutu restujeme.

  9. Následně přidáme papriku a již předsmažené kuřecí kousky, přilijeme zálivku a za stálého míchání ještě 2 minuty zprudka smažíme.

  10. Nakonec (aby nezměkly) přihodíme upražené arašídy, prohodíme (promícháme) a ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!