Kuřecí játra v marinádě na pikantní zelenině
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 500 g kuřecích jater
- 2 lžíce sádla
- sůl
- pepř
- Na marinádu:
- 2 lžíce hrubozrnné hořčice
- 4 lžíce čínské sladkokyselé marinády
- 2 lžíce oleje
- Na zeleninovou směs:
- 1 bílá paprika
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 3 větší rajčata
- 2-3 feferonky
- svazek zelené cibulky
- svazek čerstvého oregána (dobromysl)
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balzamikového octa
- lžička třtinového cukru nebo krystalového cukru
- sůl
- pepř
Postup Kuřecí játra v marinádě na pikantní zelenině
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve připravíme játra.
Mražené rozmrazíme, odstraníme blanky, tuk, případné krevní sraženiny, omyjeme a důkladně papírovými utěrkami osušíme.
Překrájíme napůl a vložíme do misky, ve které budeme marinovat.
K játrům přidáme marinádu, hořčici, natrhané lístky oregána, olej a rukama důkladně promícháme.
Mezitím, co se játra marinují, připravíme zeleninu. Na hlubší pánvi rozpálíme olej a přidáme na kolečka nakrájenou cibulku (pouze bílou část, zelenou si ponecháme na později) a necháme zesklovatět, přidáme nadrobno nakrájené feferonky a česnek na plátky. Restujeme do rozvonění česneku.
Přidáme papriky nakrájené na proužky a cca 10 min. smažíme. Osolíme, příp. i opepříme.
Poté zeleninu přendáme do misky, pánev vytřeme papírovou utěrkou, kápneme do ní trochu oleje a přidáme na osminky nebo čtvrtky (podle velikosti) rajčata.
Osolíme, přisypeme cukr a zprudka 5 minut restujeme, pokud se z rajčátek neuvolní šťáva, kterou vzápětí zase na plameni zredukujeme.
Přidáme ocet a necháme odpařit. Zeleninu z misky přidáme k rajčatům.
Na druhou pánev dáme rozpálit sádlo, poté přidáme játra i s marinádou.
Klademe je vedle sebe a zprudka opečeme z obou stran cca 3 min. Osolíme, opepříme, vybereme děrovanou lžící a přidáme k zelenině.
Zelenou nať z cibule nakrájíme na kolečka, přidáme do pánve a společně všechno prohřejeme.
Podle chuti dosolíme, případně opepříme.
Podáváme s rýží, kuskusem nebo přikusujeme čerstvé pečivo.
Výsledná chuť je příjemně sladkokyselá a decentně pikantní.