Kuřecí dolní stehýnka na kurkumě, uzené paprice a kořenové zelenině

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

8 dolních kuřecích stehýnek
špetka kurkumy
špetka uzené papriky
1 mladá jarní cibulka
1/2 celeru
3 mrkve
2x kořenová petržel
1 menší pórek
sůl
pepř
1 zakysaná smetana
hladká mouka na zahuštění podle potřeby
2 bobkové listy
nové koření
jalovec
3 PL másla (nebo oleje)
kuřecí vývar

Postup přípravy receptu

  1. Stehýnka kuchyňsky upravíme, posypeme směsí z uzené papriky, kurkumy a soli.

  2. V hlubší nádobě, která je vhodná i na pečení, necháme rozpustit máslo, orestujeme dozlatova na kostičky pokrájenou cibulku. Vložíme okořeněná stehýnka a dáme je ze všech stran orestovat.

  3. Přidáme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, pokrájený pórek, vše zamícháme, přidáme koření, podlijeme vývarem a vložíme zaklopené péci do předehřáté trouby.

  4. V průběhu pečení kuřecí stehýnka podléváme vývarem a pečeme doměkka. Před koncem pečení dopékáme stehýnka odklopená.

  5. Když je maso měkké, vyndáme i s kořením a ponorným mixerem rozmixujeme šťávu a vše dáme zpět provařit.

  6. Hladkou mouku podle potřeby rozmícháme v zakysané smetaně a nalijeme do vařící omáčky na 15 minut povařit.

  7. Maso vložíme do omáčky, dochutíme solí podle potřeby a chuti.

  8. Porce kuřátka servírujeme nejlépe s houskovým knedlíkem nebo těstovinami, zalité jemnou smetanovou omáčkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!