Filet z okouna s bramborovo-okurkovou omáčkou

Recepty, Ryby

Suroviny

4 filety okouna nilského (s kůží nebo i bez kůže)
hrubozrnná sůl
čerstvě mletý pepř
1 lžička sušeného tymiánu nebo lžíce čerstvých tymiánových lístků
1 malá cibule nebo šalotka
2 stroužky česneku
1 středně velký čerstvý okurek
600-800 g brambor
50 g másla
1 lžička citronové šťávy
4 lžíce olivového oleje nebo řepkového oleje
špetka cukru
4 lžíce bílého vína
200 ml bílého jogurtu nebo 30% kysané smetany
např. Chef de Créme (Yoplait)
1 žloutek
čerstvý kopr

Postup přípravy receptu

  1. Porce ryby omyjeme a osušíme, ochutíme solí, pepřem a sušeným tymiánem. Cibuli a česnek oloupeme a na jemno nasekáme, okurku oloupeme a rozkrájíme na větší kostky.

  2. Brambory oloupeme, překrájíme na osminy a uvaříme doměkka v osolené vodě.

  3. Na pánvi rozpustíme máslo se lžící oleje, rybu opečeme, zastříkneme trochou citronové šťávy, podlijeme vodou a podusíme doměkka.

  4. V jiné pánvi rozehřejeme 3 lžíce oleje, restujeme na něm nejemno nakrájenou cibuli a česnek, okurku, lístečky tymiánu, sůl a pepř, cukr, bílé víno. Zakryté pokličkou necháme pomalu vařit 4-5 minut. Podle chuti dosolíme.

  5. Jogurt nebo zakysanou smetanu promícháme se žloutkem, přimícháme cca 3 lžíce šťávy z podušené ryby a přelijeme jím okurky. Společně provaříme asi 2 minuty.

  6. Do okurek s jogurtem (smetanou) přisypeme uvařené, scezené brambory, promícháme a podáváme s rybou. Posypeme čerstvě natrhaným koprem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!