Filet z okouna s bramborovo-okurkovou omáčkou
Recepty, RybySuroviny
- 4 filety okouna nilského (s kůží nebo i bez kůže)
- hrubozrnná sůl
- čerstvě mletý pepř
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo lžíce čerstvých tymiánových lístků
- 1 malá cibule nebo šalotka
- 2 stroužky česneku
- 1 středně velký čerstvý okurek
- 600-800 g brambor
- 50 g másla
- 1 lžička citronové šťávy
- 4 lžíce olivového oleje nebo řepkového oleje
- špetka cukru
- 4 lžíce bílého vína
- 200 ml bílého jogurtu nebo 30% kysané smetany
- např. Chef de Créme (Yoplait)
- 1 žloutek
- čerstvý kopr
Postup Filet z okouna s bramborovo-okurkovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Porce ryby omyjeme a osušíme, ochutíme solí, pepřem a sušeným tymiánem. Cibuli a česnek oloupeme a na jemno nasekáme, okurku oloupeme a rozkrájíme na větší kostky.
Brambory oloupeme, překrájíme na osminy a uvaříme doměkka v osolené vodě.
Na pánvi rozpustíme máslo se lžící oleje, rybu opečeme, zastříkneme trochou citronové šťávy, podlijeme vodou a podusíme doměkka.
V jiné pánvi rozehřejeme 3 lžíce oleje, restujeme na něm nejemno nakrájenou cibuli a česnek, okurku, lístečky tymiánu, sůl a pepř, cukr, bílé víno. Zakryté pokličkou necháme pomalu vařit 4-5 minut. Podle chuti dosolíme.
Jogurt nebo zakysanou smetanu promícháme se žloutkem, přimícháme cca 3 lžíce šťávy z podušené ryby a přelijeme jím okurky. Společně provaříme asi 2 minuty.
Do okurek s jogurtem (smetanou) přisypeme uvařené, scezené brambory, promícháme a podáváme s rybou. Posypeme čerstvě natrhaným koprem.