Kuře s rozmarýnkovým nádechem, v máslovém sosíku
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 1 větší chlazené kuře/cca 1200 g
- 3 snítky čerstvé rozmarýny/cca 8 cm dlouhé
- 3 pl celého kmínu
- 2 pl soli
- 120 g másla
Postup Kuře s rozmarýnkovým nádechem, v máslovém sosíku
Postup přípravy receptu
-
Kuře opláchneme a osušíme. Rozpustíme si 60 g másla, kuře zevnitř i zvenčí osolíme, okmínujeme a vetřeme máslo. Do kuřecího bříška ještě přidáme rozmarýn a takto přichystané kuřátko dáme v uzavřené nádobě, ve které ho později budeme péci, alespoň na 2 hodiny do lednice (já jsem nechala do druhého dne).
Odpočaté kuře poklademe plátky zbylého másla, podlijeme 5 cl (velký panák) vody a vložíme přikryté do předehřáté trouby. Aniž bychom troubu otvírali, pečeme na nejnižší výkon (já mám plynovou) 1 a půl hodiny. Poté víko odstraníme, troubu zesílíme na ¾ výkon a za častého přelévání šťávou pečeme ještě půl hodiny. Z upečeného kuřete odstraníme zbytky rozmarýnu, naporcujeme a konzumujeme.
Jako příloha se hodí dušené hlávkové zelí a bramborový knedlík. Také může být bramborová kaše, nebo jen tak s chlebem, či bez ničeho.