Kuličky z vařených kaštanů

Recepty, Cukroví

Suroviny

500 g jedlých kaštanů
200 g jemně nastrouhaných piškotů
asi 8 lžíc cukru moučka
5 lžíce kvalitního tmavého kakaa
10 lžic čokolády s vysokým obsahem kakaa (70% a více)
4 lžičky whisky, koňaku, event. rumu
moučkový cukr na obalení

Postup přípravy receptu

  1. Kaštany omyjeme a nařízneme na vypouklé straně do tvaru X. V mléce vaříme nejméně třicet minut na mírném ohni tak, aby byly kaštany ze tří čtvrtin potopené, průběžně mícháme. Zda jsou měkké můžeme vyzkoušet špičatým nožem, který zapíchneme do středu kaštanu.

  2. Pak je za horka! postupně oloupeme z vnější i vnitřní slupky a prolisujeme sítem nebo nastrouháme. Strouhanku z piškotů promícháme spolu s cukrem, kakaem a rozpuštěnou čokoládou. Přidáme alkohol a kaštanovou hmotu. Zpracujeme do tvaru válečku a zabalíme do igelitu nebo folie. Na 20–30 minut uložíme do lednice.

  3. Pomocí lžičky pak tvarujeme malé kuličky. Ty obalíme v moučkovém cukru nebo polijeme čokoládovou polevu. Uchováváme v chladu.

  4. Mléko svařené s kaštany nevyléváme – po oslazení moučkovým cukrem nebo medem je můžeme smíchat s troškou rumu a podávat jako netradiční likér. Je ale vhodné spotřebovat jej do 24 hodin.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!