Kuličky z vařených kaštanů
Recepty, CukrovíSuroviny
- 500 g jedlých kaštanů
- 200 g jemně nastrouhaných piškotů
- asi 8 lžíc cukru moučka
- 5 lžíce kvalitního tmavého kakaa
- 10 lžic čokolády s vysokým obsahem kakaa (70% a více)
- 4 lžičky whisky, koňaku, event. rumu
- moučkový cukr na obalení
Postup Kuličky z vařených kaštanů
Postup přípravy receptu
-
Kaštany omyjeme a nařízneme na vypouklé straně do tvaru X. V mléce vaříme nejméně třicet minut na mírném ohni tak, aby byly kaštany ze tří čtvrtin potopené, průběžně mícháme. Zda jsou měkké můžeme vyzkoušet špičatým nožem, který zapíchneme do středu kaštanu.
Pak je za horka! postupně oloupeme z vnější i vnitřní slupky a prolisujeme sítem nebo nastrouháme. Strouhanku z piškotů promícháme spolu s cukrem, kakaem a rozpuštěnou čokoládou. Přidáme alkohol a kaštanovou hmotu. Zpracujeme do tvaru válečku a zabalíme do igelitu nebo folie. Na 20–30 minut uložíme do lednice.
Pomocí lžičky pak tvarujeme malé kuličky. Ty obalíme v moučkovém cukru nebo polijeme čokoládovou polevu. Uchováváme v chladu.
Mléko svařené s kaštany nevyléváme – po oslazení moučkovým cukrem nebo medem je můžeme smíchat s troškou rumu a podávat jako netradiční likér. Je ale vhodné spotřebovat jej do 24 hodin.