Kulér
Recepty, NápojePostup Kulér
Postup přípravy receptu
-
Na pánev, nejlépe se silným dnem, dáme cukru tolik, aby bylo pokryté dno vrstvou do 5 mm.
Dáme na plamen. Zahříváme, nemícháme. Když se cukr začne tavit (napřed zesklovatí, pak začne žloutnout) snížíme plamen a když karamel začne hnědnout s citem mícháme, že aby se pokud možno netvořily hrudky. Zahřiváme do momentu až je hmota tmavě hnědá a z pánve se začíná kouřit.
Odstavíme z plamene (chvilku počkáme) a zalejeme vodou (horkou). P O Z O R!!! PRSKÁ, PAŘÍ, PÁÁÁLÍ!!! Hmotu, teď už kulér rozmícháme, případně ztuhlou hmotu rozvaříme a doředíme vodou dle potřeby. Poznámka: Kulér má hustotu asi jako med;není sladký, spíše nakyslý a za normálních podmínek se nekazí a vydrží roky. Před použitím je vhodné naředit ho vodou (alkoholem, šlehačkou), lépe se pak zapracuje do dalšího produktu.