Krůtí stehna pečená v marinádě
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 2 krůtí stehna
- 2 lžičky celého kmínu
- 1 menší cibuli
- sůl
- vývar nebo vodu na podlévání
- silný plátek másla
- Na marinádu budeme potřebovat:
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíci granulovaného česneku
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 3 hřebíčky
- 3 jalovčinky
- šťávu ze 2 velkých pomerančů
- 2 lžíce oleje
Postup Krůtí stehna pečená v marinádě
Postup přípravy receptu
-
V menším kastrůlku necháme mírně karamelizovat cukr. Podlijeme pomerančovou šťávou, přidáme granulovaný česnek, skořici a v hmoždíři důkladně rozdrcený hřebíček a jalovčinky. Přikryté pokličkou necháme slabým varem vařit 5 minut. Nakonec přidáme olej a necháme vystydnout.
Stehna opláchneme, osušíme a dáme do vhodné nádoby. Přes jemné síto na ně přecedíme chladnou marinádu, ještě je malinko v marinádě pootáčíme a dáme přes noc do lednice.
Poté stehna přemístíme do pekáčku s drobně nakrájenou cibulí, osolíme, okmínujeme, přidáme marinádu a podlijeme cca 150 ml vývaru.
Přikryté vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme za občasného přelévání a podlévání 90 minut. V polovině pečení stehna v pekáčku otočíme a podle potřeby přidáme trošku vývaru.
Pak odstraníme víko a stehna za častého přelévání vpečenou šťávou dopečeme doměkka. Během dopékání po troškách přiléváme vývar, aby bylo stále dost šťávy. Na závěr zjemníme plátkem másla.
Podávala jsem s rýží, kterou jsem promíchala s vypečenou šťávou a nakrájenou natí lahůdkové cibulky.