Krůtí prsa na hříbkách
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- asi 800 g krůtích prsou
- 2 menší hrsti sušených hříbků (nebo asi 500 g čerstvých hříbků)
- 2 větší cibule
- 6 stroužků česneku
- 2 bobkové listy
- 4-6 kuliček nového koření
- 2 lžičky mletého kmínu
- mletý pepř
- sůl
- asi 4 lžíce slunečnicového oleje
- voda na podlévání
- pro mlsouny smetana nebo šlehačka na dochucení
Postup Krůtí prsa na hříbkách
Postup přípravy receptu
-
Sušené hříbky namočíme do vody alespoň 2 hodiny předem, nejlépe namáčíme přes noc.
Troubu předehřejeme na 250°C.
Prsa omyjeme a nakrájíme plátky 1-1,5 cm silné napříč svalovinou. Osolíme, opepříme, posypeme kmínem a klademe do pekáče s olejem. Proložíme bobkovým listem a novým kořením.
Maso posypeme nasekaným česnekem a pak nasekanou cibulí. Opatrně podlijeme po krajích pekáče asi 100 ml vroucí vody, ihned přikryjeme a vložíme do trouby.
Teplotu snížíme na 220°C a pečeme asi 45 min.
Znova podlejeme horkou vodou, aby maso zůstalo šťavňaté a pečeme v zakrytém pekáči asi 30 minut.
Přidáme namočené houby i s namáčecí vodou (nebo nakrájené čerstvé houby a dolijeme asi 100 ml vody) a pečeme zakryté asi 30 minut.
Opět podlejeme horkou vodou, můžeme přidat smetanu nebo šlehačku a dopečeme zakryté 10-20 minut.