Křížkové bochánky
Recepty, MoučníkySuroviny
- kváskový základ:
- 50 g žitného kvásku
- 150 ml vody
- 150 g žitné mouky
- těsto:
- 150 g celozrnné pšeničné mouky
- 250 g nebělené pšeničné mouky
- 50 g fruktosy
- 50 g vanilkové fruktosy
- 20 g obilného mléka OvesMilk (sušený nápoj)
- 10 g Vajahitu
- 60 g jablečného pyré
- 90 ml vody
- 100 g sušených meruněk
- 25 g sultánek (rozinek)
- 1 lžička skořice
- 1/3 lžičky muškátového květu
- 1/3 lžičky sušeného zázvoru
- křížkové těsto:
- 50 g špaldové mouky
- 1 lžíce másla (domácí nebo Jihočeské)
- 2 lžíce podmáslí nebo mléka
- glazura:
- 2 lžíce mléka
- 1 lžíce medu
Postup Křížkové bochánky
Postup přípravy receptu
-
Večer si smícháme suroviny na kváskový základ a přikryté necháme přes noc (12hod) odpočívat v teple.
Ráno do velké mísy dáme vodu, OvesMilk a Vajahit.
Na tekutinu nasypeme mouku tak, aby zakryla hladinu. Uprostřed uděláme důlek a vlijeme kvásek.
Přidáme koření, špetku soli, fruktosu a jablečné pyré. Prohněteme alespoň 5min, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme 2hod odpočívat v teple.
Nyní zapracujeme nasekané meruňky s rozinkami.
Jemně prohněteme na vále, rozdělíme na 12 kousků.
Z každého vytvarujeme bochánek a položíme na pečící papír.
Potřeme olejovou vodou (2 lžíce vody + 1 lžička oleje) a necháme 1,5-2hod v teple kynout.
Troubu předehřejeme na 200°C a připravíme si těsto na křížky.
Vyválíme si tenké proužky, které poklademe na bochánky a lehce uprostřed přitiskneme.
Pečeme 20min až jsou bochánky krásně zlaté.
Ihned po vyndání z trouby je potřeme glazurou (med rozpuštěný v mléce). Bochánky necháme vychladnout na mřížce, podávat můžeme teplé nebo studené.