Krémový koláč z bílé čokolády a mascarpone

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
225 g hladké mouky
100 g ztuhlého másla
30 g cukru
1 vejce
špetka soli
Náplň:
250 g mascarpone
200 g bílé čokolády
200 ml smetany na šlehání
Na ozdobu:
drobné ovoce

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: Z prosáté mouky, másla nakrájeného na kousky, cukru, vejce a soli vypracujeme těsto. S těstem pracujeme rychle, aby se máslo příliš nerozehřálo. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho na 30 minut do lednice.

  2. Těsto rozválíme na pomoučněném válu (já vyvaluji mezi 2 kusy fólie nebo pečícího papíru) a vyložíme jím formu. Těsto propícháme vidličkou, položíme na něj pečící papír a zatížíme ho luštěninami. Dáme péct do předehřáté trouby na 180ºC po dobu 12-15 minut. Odstraníme papír s luštěninami a dáme ještě na 5-10 minut péct do světle růžova. Po upečení necháme vychladnout.

  3. Náplň: Čokoládu rozlámanou na kousky a mascarpone dáme společně rozehřát za občasného promíchnutí nad párou (vodní lázeň, ale spodek nádoby s čokoládou by se neměl dotýkat vody). Výslednou směs necháme vystydnout na pokojovou teplotu.

  4. Smetanu vyšleháme do tuha a opatrně ji smícháme se směsí čokolády a mascarpone. Náplň přemístíme na předpečené těsto a koláč dáme ztuhnout do lednice, nejlépe přes noc. Před podáváním ozdobíme koláč ovocem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!