Krémový koláč z bílé čokolády a mascarpone
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 225 g hladké mouky
- 100 g ztuhlého másla
- 30 g cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- Náplň:
- 250 g mascarpone
- 200 g bílé čokolády
- 200 ml smetany na šlehání
- Na ozdobu:
- drobné ovoce
Postup Krémový koláč z bílé čokolády a mascarpone
Postup přípravy receptu
-
Těsto: Z prosáté mouky, másla nakrájeného na kousky, cukru, vejce a soli vypracujeme těsto. S těstem pracujeme rychle, aby se máslo příliš nerozehřálo. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho na 30 minut do lednice.
Těsto rozválíme na pomoučněném válu (já vyvaluji mezi 2 kusy fólie nebo pečícího papíru) a vyložíme jím formu. Těsto propícháme vidličkou, položíme na něj pečící papír a zatížíme ho luštěninami. Dáme péct do předehřáté trouby na 180ºC po dobu 12-15 minut. Odstraníme papír s luštěninami a dáme ještě na 5-10 minut péct do světle růžova. Po upečení necháme vychladnout.
Náplň: Čokoládu rozlámanou na kousky a mascarpone dáme společně rozehřát za občasného promíchnutí nad párou (vodní lázeň, ale spodek nádoby s čokoládou by se neměl dotýkat vody). Výslednou směs necháme vystydnout na pokojovou teplotu.
Smetanu vyšleháme do tuha a opatrně ji smícháme se směsí čokolády a mascarpone. Náplň přemístíme na předpečené těsto a koláč dáme ztuhnout do lednice, nejlépe přes noc. Před podáváním ozdobíme koláč ovocem.