Krémová polévka z pórku a cibule

Recepty, Polévky

Suroviny

1 střední pórek
1 větší cibule
olej na pánev
1 l vývaru
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
sůl
pepř
muškátový oříšek
2 dl smetany na vaření
krutonky z rohlíku

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme na větší kostky, pórek na silnější kolečka, dáme do hrnce s olejem, restujeme na mírném ohni, do zlatavé barvy zeleniny. Až pak ji zalijeme vývarem a krátce vaříme.

  2. V pánvičce rozehřejeme máslo, vmícháme mouku, necháme ji prosmahnout, zalijeme asi 2 dl vývaru nebo vody a důkladně promícháme do hladké konzistence, necháme projít varem.

  3. Povařenou zeleninu rozmixujeme dohladka, vlijeme uvařenou jíšku, promícháme a vaříme dalších minimálně 15 minut. Během varu upravíme hustotu polévky buď odpařením tekutiny, či jejím dalším zahuštěním máslem obaleným v hladké mouce. Podle chuti polévku osolíme, opepříme a duchutíme strouhaným muškátovým oříškem. Těsně před odstavením z plotny vlijeme smetanu pro zjemnění polévky. Polévku podáváme s krutonky z pečiva.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!