Krémová polévka z pórku a cibule
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 střední pórek
- 1 větší cibule
- olej na pánev
- 1 l vývaru
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- 2 dl smetany na vaření
- krutonky z rohlíku
Postup Krémová polévka z pórku a cibule
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájíme na větší kostky, pórek na silnější kolečka, dáme do hrnce s olejem, restujeme na mírném ohni, do zlatavé barvy zeleniny. Až pak ji zalijeme vývarem a krátce vaříme.
V pánvičce rozehřejeme máslo, vmícháme mouku, necháme ji prosmahnout, zalijeme asi 2 dl vývaru nebo vody a důkladně promícháme do hladké konzistence, necháme projít varem.
Povařenou zeleninu rozmixujeme dohladka, vlijeme uvařenou jíšku, promícháme a vaříme dalších minimálně 15 minut. Během varu upravíme hustotu polévky buď odpařením tekutiny, či jejím dalším zahuštěním máslem obaleným v hladké mouce. Podle chuti polévku osolíme, opepříme a duchutíme strouhaným muškátovým oříškem. Těsně před odstavením z plotny vlijeme smetanu pro zjemnění polévky. Polévku podáváme s krutonky z pečiva.