Krekry se sušenými rajčaty a tymiánem

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

150 g brambor vařených ve slupce předchozí den
170 g ovčího sýra Kaškaval
120 g nakládaných rajčat v oleji
5 lžiček tymiánu
150 g másla pokojové teploty
170 g celozrnné pšeničné mouky
2 lžičky prášku do pečiva
vajíčko na potření

Postup přípravy receptu

  1. Brambory, které jste si předchozí den uvařili ve slupce a oloupali, protlačte mačkadlem na brambory (případně nastrouhejte na jemném vzorku struhadla) do velké mísy. Sýr nastrouhejte na jemno a přidejte k bramborám.

  2. Rajčata nechte na sítku pořádně odkapat od oleje (případně je i trošku osušte papírovým ubrouskem) a nakrájejte je ostrým nožem na malé kousky. Přidejte k bramborám.

  3. Pro chuť i barvu přisypte k těstu 5 lžiček tymiánových lístků (odrhnutých od větviček a zbavených všech stopek). Přidejte 150 g másla a pořádně (nejlépe rukama) spojte v jednolitou směs.

  4. Zvlášť smíchejte 170 g celozrnné mouky se 2 lžičkami prášku do pečiva a prosejte do těsta. Pořádně propracujte. Zapněte si troubu na 200°C.

  5. Na pomoučněnou pracovní plochu rozválejte těsto na tloušťku asi 2 a 1/2 mm a vykrájejte z něj kolečka (nebo libovolné jiné tvary). Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a pomocí kráječe na brambory obtiskněte do každé sušenky ozdobnou mřížku.

  6. Potřete rozšlehaným vajíčkem a vložte do vyhřáté trouby asi tak na 9 minut péct, až sušenky nabudou a na povrchu zezlátnou. Nechte vychladnout a můžete podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!