Křehký švestkový koláč s mřížkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- špetka soli
- 1 vejce
- 150 g másla
- Náplň:
- 800 g švestek
- 2 žloutky
- 100 g krupicového cukru
- kůra z poloviny citrónu
- 2 lžíce škrobové moučky
- 1/4 lžičky skořice
- Kromě toho:
- 80 g pražených mletých lískových oříšků
Postup Křehký švestkový koláč s mřížkou
Postup přípravy receptu
-
Z uvedených přísad rychle vypracujeme hladké těsto, zabalíme do fólie a dáme na hodinu do chladu.
Ze švestek vyjmeme pecky, švestky překrojíme na čtvrtiny. Žloutky, cukr, citrónovou kůru, škrobovou moučku a skořici šleháme tak dlouho, až vznikne nadýchaný světlý krém. Do krému pak vmícháme připravené švestky.
Odleželé těsto vyválíme. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a vložíme vyválené těsto, kterým utvoříme i 3 cm kraje po stranách formy.
Na těsto ve formě nasypeme mleté oříšky a naklademe švestkovou náplň. Okrojky těsta znovu propracujeme, vyválíme a nakrájíme proužky, ze kterých utvoříme mřížku na povrchu koláče. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 45 minut. Před podáváním koláč necháme dobře vychladit, aby náplň ztuhla a pocukrujeme.