Křehký strouhaný jablečný koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- TĚSTO:
- 1 kg polohrubé mouky
- 4 lžíce cukru moučka
- 3 kypřící prášky do pečiva
- citronová kůra z 1 citronu nastrouhaná
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- 3 celá vejce
- 14 polévkových lžic teplého mléka
- 2 x Hera (á 250 g)
- NÁPLŇ:
- 1200-1500 g (max.) nastrouhaných jablek bez slupky
- cukr moučka
- mletá skořice dle chuti
- 2x vanilkový pudink v prášku
Postup Křehký strouhaný jablečný koláč
Postup přípravy receptu
-
Do větší mísy nasypeme mouku, přidáme cukr, kypřicí prášek, citronovou kůru a promícháme. Nakonec přidáme vejce, mléko, Heru pokojové teploty nakrájenou na silnější plátky, šťávu z citronu. Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na stejné poloviny a dáme na chvíli odležet do lednice.
Mezitím oloupeme a nastrouháme jablka, pocukrujeme, přidáme skořici, pudinky a promícháme (pudink se přidává ve formě prášku do syrových nastrouhaných jablek ~ nemění to jejich chuť a přitom po upečení a vychladnutí drží jablka krásně tvar, i když je jich vysoká vrstva). Plech vymažeme pomocí pírka olejem a na jeho celé zaplnění použijeme jednu polovinu těsta.
Mně osobně se těsto špatně válí a dělá z něj přesný tvar plechu včetně okrajů. Raději, což mi přijde mnohem jednodušší, trhám libovolné kousky, vmačkám stejnoměrně napřed po celém obvodu a nakonec vyplním i dno.
Kráječem na pizzu objedu celý plech těsně pod jeho okrajem a kousky, které takto zbudou, utěsním možné trhlinky, nebo prostě vmačkám na slabší místa. Těsto k sobě dobře přilne. Může se stát, že je víc lepivé (záleží na množství citr. šťávy), ale není to na závadu. V takovém případě, aby se s ním líp pracovalo, stačí občas pocukrovat ruce. Pokud nám na zaplnění plechu kousek těsta schází, nevadí, použijeme trochu z druhé poloviny.
Na takto připravený plech s těstem vysypeme směs jablek (pokud pustí moc šťávy, doporučuju trochu odlít) a rozetřeme. Jako vrchní vrstvu nastrouháme zbylé těsto na hrubém struhadle a rukou doupravíme tak, aby bylo všude rovnoměrně.
Pečeme v elektrické troubě, předem vyhřáté na 170°C 50-60 minut. Krájíme, až je koláč vychladlý, když jsou jablka moc horká, neudrží tvar. Tento rozpis vyjde přesně na plech o rozměrech 36 x 30,5 x 4 cm.