Křehký špaldový koláč s jahodami
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na těsto:
- 170 g hladké špaldové mouky
- 125 g rozpuštěného másla
- 60 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- Na náplň:
- 1 vanička tvarohu
- 1 vejce
- (1 zbylý bílek z vejce od těsta)
- 50 g krystalového cukru (můžete nakombinovat i s vanilkovým)
- 1 vanilkový puding
- 1 lžíce rumu (nemusí být)
- trochu citronové kůry
- trochu citronové šťávy
- jahody dle chuti a potřeby (použila jsem asi 5 velkých kusů)
Postup Křehký špaldový koláč s jahodami
Postup přípravy receptu
-
Začněte přípravou těsta. Žloutek vyšlehejte s cukrem a rozpuštěným máslem do jemné pěny a postupně vmíchejte i všechnu mouku. Vypracujte vláčné těsto, které nechte odpočinout chvíli v chladu lednice.
Mezitím co těsto tuhne v lednici, připravte si náplň. Tvaroh smíchejte s jedním žloutkem, cukrem a pudinkem (jen práškem, ne uvařeným). Přidejte i citron a rum pro vůni. Poté opatrně zamíchejte sníh vyšlehaný z obou bílků.
Utrhněte si kus pečícího papíru velkého tak, aby vám stačil na vyplnění formy, ve které budete péct (moje má průměr 26 cm).
Zmačkejte ho pod proudem vody a pořádně vyždímejte. Pak s ním formu krásně vyložíte, aniž by se vám krčil a utíkal.
Z těsta si malý kousek odeberte, zbytek vyválejte na placku (pokud to nejde, netrapte se a těsto vytlapkejte rukama) a rozprostřete do připravené pečící formy, pěkně po celém dně.
Z odloženého zbytku těsta vyválejte váleček, kterým vytvoříte těstu okraj, aby vám nevytekla náplň.
Propíchejte dno na několika málo místech vidličkou, aby se vám těsto nevzdouvalo, a dejte jej jen tak samotné do trouby rozpálené na 170°C. Na pět minut.
Poté vytáhněte, nalijte do těsta krém a nahoru jahody. Pokud budete chtít, vyšperkujte ještě drobenkou, kterou vytvoříte z mouky, másla a cukru v poměru 2:1:1.
Dopečte při oněch 170°C dalších přibližně 30 minut (zkrátka dozlatova, dle zkušeností s vlatní troubou).