Křehký špaldový koláč s jahodami

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto:
170 g hladké špaldové mouky
125 g rozpuštěného másla
60 g moučkového cukru
1 žloutek
Na náplň:
1 vanička tvarohu
1 vejce
(1 zbylý bílek z vejce od těsta)
50 g krystalového cukru (můžete nakombinovat i s vanilkovým)
1 vanilkový puding
1 lžíce rumu (nemusí být)
trochu citronové kůry
trochu citronové šťávy
jahody dle chuti a potřeby (použila jsem asi 5 velkých kusů)

Postup přípravy receptu

  1. Začněte přípravou těsta. Žloutek vyšlehejte s cukrem a rozpuštěným máslem do jemné pěny a postupně vmíchejte i všechnu mouku. Vypracujte vláčné těsto, které nechte odpočinout chvíli v chladu lednice.

  2. Mezitím co těsto tuhne v lednici, připravte si náplň. Tvaroh smíchejte s jedním žloutkem, cukrem a pudinkem (jen práškem, ne uvařeným). Přidejte i citron a rum pro vůni. Poté opatrně zamíchejte sníh vyšlehaný z obou bílků.

  3. Utrhněte si kus pečícího papíru velkého tak, aby vám stačil na vyplnění formy, ve které budete péct (moje má průměr 26 cm).

  4. Zmačkejte ho pod proudem vody a pořádně vyždímejte. Pak s ním formu krásně vyložíte, aniž by se vám krčil a utíkal.

  5. Z těsta si malý kousek odeberte, zbytek vyválejte na placku (pokud to nejde, netrapte se a těsto vytlapkejte rukama) a rozprostřete do připravené pečící formy, pěkně po celém dně.

  6. Z odloženého zbytku těsta vyválejte váleček, kterým vytvoříte těstu okraj, aby vám nevytekla náplň.

  7. Propíchejte dno na několika málo místech vidličkou, aby se vám těsto nevzdouvalo, a dejte jej jen tak samotné do trouby rozpálené na 170°C. Na pět minut.

  8. Poté vytáhněte, nalijte do těsta krém a nahoru jahody. Pokud budete chtít, vyšperkujte ještě drobenkou, kterou vytvoříte z mouky, másla a cukru v poměru 2:1:1.

  9. Dopečte při oněch 170°C dalších přibližně 30 minut (zkrátka dozlatova, dle zkušeností s vlatní troubou).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!