Křehký koláč s nektarinkami
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 400 g polohrubé mouky
- 200 g másla
- 100 g cukru moučky
- 1/2 prášku do pečiva
- 3 žloutky
- 2 lžíce mléka
- Náplň:
- 250 g měkkého tvarohu
- 200 g zakysané smetany
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 1 žloutek
- 2 lžíce cukru moučky
- sníh ze čtyř bílků
- špetka soli
- nektarinky (možno i jiné ovoce)
Postup Křehký koláč s nektarinkami
Postup přípravy receptu
-
Z mouky, změklého nebo zmrzlého nastrouhaného másla a ostatních surovin zpracujeme rychle křehké těsto. Kousek - velký asi jako dva pingpongové míčky - oddělíme a dáme do mrazáku. Zbytek namačkáme do plechu vystříknutého olejem ve spreji.
Do tvarohu vidličkou vmícháme zakysanku, pudinkový prášek, žloutek, lžíci cukru. Ze všech čtyřech bílků a špetky soli ušleháme sníh, zašleháme do něj druhou lžíci moučkového cukru a lžící lehce vmícháme do tvarohového základu.
Náplň rozetřeme na těsto, připravené na plechu. Navrch pokrájíme na plátky nektarinky (nebo broskve, meruňky, jahody...). Připravený koláč postrouháme přes velké slzy struhadla odloženým zmrzlým těstem.
Pečeme v troubě předehřáté na 170 st. asi 25 minut - do slabého zezlátnutí nastrouhaného těsta a ztuhnutí tvarohové náplně.