Křehký jablko-švestkový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- 180 gramů másla
- 300 gramů hladké mouky
- 2 větší jablka
- švestky dle každého
- 1/2 vanilkového pudingu
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- 3-4 sojové řezy
- citronová kůra
- 80 gramů moučkového cukru
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- tuk
- strouhanka
- kokos
Postup Křehký jablko-švestkový koláč
Postup přípravy receptu
-
Jablka i švestky omyjeme, odstraníme jádřince u jablek a u švestek odstraníme pecky. Jablka pokrájíme na měsíčky, švestky rozpůlíme. Je-li slupka u jablek tužší, raději jablka oloupeme. Nastrouháme si na struhadle sojové řezy a citrónovou kůru.
V misce pak smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva, pudingem a cukrem.
Přidáme našlehaná vejce, mléko a rozpuštěné máslo.
Všechny suroviny pak ručním mixérem vyšleháme lehce do pěny. Těsto by mělo mít lehce tekutou konzistenci.
Poté těsto nalijeme do zapékací misky, kterou jsme si vymazali tukem a vysypali strouhankou nebo kokosem.
Na těsto poklademe pokrájené ovoce, obalené ve strouhaných sojovými řezech a v nastrouhané citronové kůře.
Pečeme v předehřáté troubě při 200°C asi 35-40 minut, dokud koláč nezezlátne a není propečený.
Koláč necháme vychladnout a posypeme cukrem, dozdobíme lístky máty nebo meduňky.