Křehké chřestovo - špenátové placičky

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

400 g uvařených brambor ve slupce
150 g listového špenátu
1 jarní cibulka
2 PL libovolného strouhaného sýra
1-2 PL strouhanky
polohrubá mouka na zahuštění
2 cherry rajčátka
3-4 stroužky česneku
kari koření nebo libovolné koření dle každého
4-5 kousků bílého chřestu
1 vejce
sůl
pepř
olej na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Uvaříme si brambory ve slupce. Studené brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.

  2. Bílý chřest očistíme, zbavíme tvrdých částí a dáme vařit do osolené vody do měkka. Když je chřest měkký a vychladlý, pokrájíme ho na malé kousky. Špenátové listy omyjeme, zbavíme stonků, spaříme vodou a také pokrájíme na menší kousky. Mezitím si prolisujeme česnek.

  3. Když máme takto vše připravené, smicháme nastrouhané brambory s prolisovaným česnekem, špenátem, chřestem, nastrouhaným sýrem, pokrájenou zelenou cibulkou a pokrájenými cherry rajčátky. Přidáme vejce, sůl, pepř, kari koření (nebo jiné koření), polohrubou mouku + strouhanku. Vše řádně promícháme.

  4. Navlhčenou rukou si uděláme malé placičky, které smažíme na pánvi na rozpáleném oleji do krásně zlatavé barvy.

  5. Poté placičky zbavíme přebytečného tuku pomocí kuchyňských ubrousků.

  6. Jinak se také mohou dát péci placičky na plech, vyložený pečícím papírem, který potřeme jen slabě olejem a pečeme na 180 stupňů pozvolna do zlatava. Je to dietnější verze.

  7. Zdobíme rajčátky, petrželkou apod. Placičky jsou výborné jak teplé, tak studené.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!