Králík na smetaně a tymiánové špecle
Recepty, Jiné masoSuroviny
- králík
- 150 g anglické slaniny
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/2 řapíkatého celeru
- 1 cibule
- 300 ml bílého vína
- smetana
- staročeské koření
- Marináda:
- 2 pl rajského protlaku
- 1 pl plnotučné hořčice
- 2 pl bílého vína
- sůl
- Špecle:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnk mléka
- 2 vejce
- sůl
- čerstvý tymián
- 1 pl oleje
Postup Králík na smetaně a tymiánové špecle
Postup přípravy receptu
-
Králíka si den předem naporcujeme, prošpikujeme částí slaniny obalené ve staročeském koření.
Smícháme sůl, kečup, hořčici, víno a touto marinádou potřeme porce králíka a dáme odležet do druhého, dne do lednice.
Slaninu nakrájíme na kostky, cibulku očistíme a nakrájíme na jemno, mrkev a petržel očistíme, nakrájíme na kostky společně s celerem.
Na pánev dáme slaninu, osmahneme, přidáme zeleninu, krátce orestujeme.
Přidáme porce králíka, opečeme z obou stran, podlejeme vínem, zmírníme teplotu a pod poklicí dusíme hodinu. Na konec zeleninu rozmačkáme a zjemníme smetanou.
Na špecle si smícháme suroviny v hustší těsto. To pomocí haluškovače protlačíme do vroucí osolené vody.
Jakmile vyplavou, ještě 2 minuty vaříme. Uvařené scedíme, promícháme s 1 pl oleje.