Kotlety se žampiony a slaninou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 4 vepřové kotlety
- 200 g čerstvých žampionů
- 100 g moravské slaniny nebo Vahalovy...
- 1 ks cibule větší
- 2-3 stroužky česneku
- snítka tymiánu
- sádlo nebo olej
- vývar dle potřeby
- jíška dle potřeby
Postup Kotlety se žampiony a slaninou
Postup přípravy receptu
-
V pánvi rozpálíme trochu oleje nebo sádla. Kotlety nakrojíme po stranách, osolíme, opepříme (naklepávat není nutné) a osmažíme z obou stran dozlatova. Pak kotlety vyndáme a do výpeku dáme osmažit drobně pokrájenou cibuli dosklovata, pak přisypeme na nudličky nebo kostičky pokrájenou libovější slaninu a dosmažíme lehce dozlatova. Přisypeme na plátky pokrájené žampiony a smažíme do jejich změknutí, povadnutí. Ke konci smažení přidáme nasekaný česnek, snítku tymiánu a necháme rozvonět. Plátky kotlety vložíme zpět do pánve.
Přilijeme cca 200 ml vývaru, zaklopíme a pomalu dusíme do změknutí masa, za občasného promíchání a případného podlití. Nakonec dle chuti ještě můžeme osolit, opepřit, vyndáme větvičku z tymiánové snítky. Pokud jsme moc nepodlévali, rozdušená cibule a česnek omáčku dostatečně zahustila, ale jestli chceme omáčky více a podlévali jsme více, zahustíme ji troškou jíšky, kterou necháme v omáčce krátce provařit.
Podáváme s rýží, bramborem, těstovinami, noky.