Kotlety se žampiony a slaninou

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

4 vepřové kotlety
200 g čerstvých žampionů
100 g moravské slaniny nebo Vahalovy...
1 ks cibule větší
2-3 stroužky česneku
snítka tymiánu
sádlo nebo olej
vývar dle potřeby
jíška dle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. V pánvi rozpálíme trochu oleje nebo sádla. Kotlety nakrojíme po stranách, osolíme, opepříme (naklepávat není nutné) a osmažíme z obou stran dozlatova. Pak kotlety vyndáme a do výpeku dáme osmažit drobně pokrájenou cibuli dosklovata, pak přisypeme na nudličky nebo kostičky pokrájenou libovější slaninu a dosmažíme lehce dozlatova. Přisypeme na plátky pokrájené žampiony a smažíme do jejich změknutí, povadnutí. Ke konci smažení přidáme nasekaný česnek, snítku tymiánu a necháme rozvonět. Plátky kotlety vložíme zpět do pánve.

  2. Přilijeme cca 200 ml vývaru, zaklopíme a pomalu dusíme do změknutí masa, za občasného promíchání a případného podlití. Nakonec dle chuti ještě můžeme osolit, opepřit, vyndáme větvičku z tymiánové snítky. Pokud jsme moc nepodlévali, rozdušená cibule a česnek omáčku dostatečně zahustila, ale jestli chceme omáčky více a podlévali jsme více, zahustíme ji troškou jíšky, kterou necháme v omáčce krátce provařit.

  3. Podáváme s rýží, bramborem, těstovinami, noky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!