Kotleta na sherry
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 2 plátky z vykostěných kotlet (i krkovička)
- 5-6 středně tlustých mrkví
- 1/2 pórku
- 1 větší vodnice, lepší je fialová, ale může být bílá
- kousek červené papriky na ozdobu
- brambory na dvě porce
- 1 dkg másla (plátek)
- 4 lžíce kečupu
- 1/2 lžíce dobré hořčice
- olivový olej
- čerstvě mletý pepř
- 2 lžičky grilovacího koření
- koření na grilovanou zeleninu
- sůl
- kmín
- instantní bujón (nebo Vegeta)
- 1,5 frťánku sherry
- nebo 1 dl červeného suchého vína
- 1 větvička libečku
Postup Kotleta na sherry
Postup přípravy receptu
-
Večer připravíme maso. Naklepeme hladkou stranou paličky přes igelit. Vložíme jej do marinády z olivového oleje, pepře, práškového bujónu, sherry, trochu soli a dáme na noc do lednice.
Druhý den dáme vařit brambory se solí a kmínem. Máte-li, tak s větvičkou libečku. Mrkev, pokud je třeba, oloupeme a nakrájíme na kolečka, pórek na šikmé kroužky a oloupanou vodnici na malé hranolky. Dáme na pánev s trochou olivového oleje a restujeme. Mícháme. Přidáme koření na grilovanou zeleninu. V mističce rozmícháme kečup, hořčici, olej a pepř, trochu přisolíme a dáme stranou.
Maso vyndáme z marinády, necháme trochu okapat a vložíme do pánve s trochou rozpáleného oleje. Zbytek marinády smícháme s připravenou kečupovou směsí. Maso otočíme a na opečenou stranu dáme vše z mističky.
K zelenině přidáme kousek másla a trošku zaprášíme moukou, já používám žitnou. Jakmile se mouka osmaží, zakápneme horkou vodou, necháme probublat a vypneme. Maso dáme ke straně, nejprve ještě otočíme, aby se vykoupala i druhá strana, jakmile probublá, vypneme.