Kotleta Excelsior

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

kotlety
sůl
sádlo
cibule
jablka
jablečný mošt nebo bílé víno
máslo
kysaná smetana
křen
kompotované brusinky

Postup přípravy receptu

  1. Kotlety u kosti jen lehce naklepejte a několikrát nařízněte tučný okraj. Pak kotlety osolte a na sádle zprudka z obou stran opečte.

  2. Ve výpeku osmahněte najemno nakrájenou cibuli, a když začne zlátnout, přidejte na drobné kostičky nakrájená jablka bez slupek a jadřinců. Vše krátce osmahněte a následně zalijte trochou moštu nebo vína.

  3. Do tohoto základu přidejte trochu másla a vložte do něj opečené kotlety. Ty by měly být zpola ponořené v jablečné směsi.

  4. Vše pečte v troubě nejprve přikryté při teplotě 110°C asi 20 minut a následně dopékejte krátce na 180°C. Důležité je, aby se maso nevysušilo, proto jen zapečení nakonec. Při podávání doplňte na každou kotletu kysanou smetanu smíchanou se strouhaným křenem a na to lžičku kompotovaných brusinek. Podáváme s různě upravenými bramborami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!