Kotleta Excelsior
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- kotlety
- sůl
- sádlo
- cibule
- jablka
- jablečný mošt nebo bílé víno
- máslo
- kysaná smetana
- křen
- kompotované brusinky
Postup Kotleta Excelsior
Postup přípravy receptu
-
Kotlety u kosti jen lehce naklepejte a několikrát nařízněte tučný okraj. Pak kotlety osolte a na sádle zprudka z obou stran opečte.
Ve výpeku osmahněte najemno nakrájenou cibuli, a když začne zlátnout, přidejte na drobné kostičky nakrájená jablka bez slupek a jadřinců. Vše krátce osmahněte a následně zalijte trochou moštu nebo vína.
Do tohoto základu přidejte trochu másla a vložte do něj opečené kotlety. Ty by měly být zpola ponořené v jablečné směsi.
Vše pečte v troubě nejprve přikryté při teplotě 110°C asi 20 minut a následně dopékejte krátce na 180°C. Důležité je, aby se maso nevysušilo, proto jen zapečení nakonec. Při podávání doplňte na každou kotletu kysanou smetanu smíchanou se strouhaným křenem a na to lžičku kompotovaných brusinek. Podáváme s různě upravenými bramborami.