Konfitovaná hovězí líčka
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1000 g hovězích líček
- 200 g mrkve
- 200 g celeru (bulvy)
- 6 vrchovatých lžic sádla (vrchovaté lžíce, kvalitního)
- 500 ml červeného vína (já volila Merlot)
- 200 ml hovězího vývaru (lze nahradit hovězím bujonem)
- sůl
- mletý pepř (čerstvý)
- čerstvý tymián
Postup Konfitovaná hovězí líčka
Postup přípravy receptu
-
Líčka nakrájejte na čtvrtiny, vzniknou tak čtverce cca 4 x 4 cm. Osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a na lžíci rozpáleného sádla zprudka ze všech stran opečte. Opečené maso odložte do vyššího rendlíku. Poté k masu slijte výpeček z pánve, přidejte zbytek sádla, hovězí vývar a vína tolik, aby bylo maso zcela ponořeno. Nahoru dejte otrhaný tymián, asi tak dvě větvičky.
Vložte do trouby, předehřáté na 100 st. a nechejte konfitovat cca 4 hodiny, až je maso zcela měkké.
Mezitím, co se maso konfituje překrájejte očištěnou mrkev na tenká půl nebo kolečka, záleží na velikosti mrkve. Na podobně tenké kousky nakrájejte rovněž celer a na pánvi s kapkou oleje nebo sádla zeleninu orestujte. Přidejte pár lžic výpeku, který vznikl při konfitování, trochu vína a chvilku duste.
Výpeku po konfitování by mělo být cca 300 ml. Během přípravy se sádlo, které je převážně tvořeno vodou, spolu s ostatními tekutinami odpaří. Pokud máte tekutiny více, zredukujte její množství na plotýnce jednoduše... vařením.
Rendlík vyjměte z trouby, přemístěte na sporák, k masu přidejte podušenou zeleninu a spolu ještě krátce povařte. Sosík by měl mít lehce nakyslou chuť, pokud je třeba, přidejte ještě trochu vína, dosolte dle potřeby. A můžete servírovat. S bramborovou kaší je to nejlepší.