Koláč s jablky a slaným karamelem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Sušenkový základ:
150 g karamelových sušenek Lotus
50 g rozpuštěného másla
Tvarohová náplň:
250 g ricotty (nebo tvarohu ve vaničce)
30 g cukru krupice
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1 vejce
Jablková náplň:
3 jablka, lépe kyselejší
1/2 lžičky skořice
špetka muškátového oříšku
Drobenka:
1/3 hrnku třtinového cukru
1/3 hrnku celozrnné mouky (nebo polohrubé)
hrst ovesných vloček
50 g másla
Slaný karamel:
1/3 hrnku cukru krupice
35 g másla
2-3 lžíce smetany ke šlehání 33%
1/4 lžičky mořské soli

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejte na 170 stupňů, dno formy vyložte pečícím papírem. Sušenky rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs vsypte do připravené formy a upěchujte na dno. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 minut.

  2. Tvaroh vyšlehejte společně s cukrem, přidejte vanilku a zašlehejte vejce. Nalijte na horkou předpečenou sušenkovou krustu a rozetřete.

  3. Jablka oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Promíchejte s kořením a rozložte na tvaroh.

  4. Cukr, mouku a vločky smíchejte, přidejte máslo nakrájené na malé kousky, udělejte drobenku a nasypte ji na na jablka. Dejte péct asi na 30 minut. Nechte koláč vychladnout při pokojové teplotě a pak dejte na pár hodin do lednice.

  5. Cukr dejte do menšího rendlíku nebo pánve a při střední teplotě nechte pomalu rozpustit. Pak přidejte máslo a opatrně míchejte až se směs krásně spojí. Stáhněte z kamen, vmíchejte sůl a vlijte smetanu. Dobře prošlehejte, vraťte na kamna a chvilku ještě provařte, aby byl karamel krémový. Občas ho promíchejte a nechte vychladnout.

  6. Koláč opatrně vyndejte s formy, rozkrájejte na jednotlivé porce a polijte slaným karamelem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!