Koláč s jablky a slaným karamelem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Sušenkový základ:
- 150 g karamelových sušenek Lotus
- 50 g rozpuštěného másla
- Tvarohová náplň:
- 250 g ricotty (nebo tvarohu ve vaničce)
- 30 g cukru krupice
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 vejce
- Jablková náplň:
- 3 jablka, lépe kyselejší
- 1/2 lžičky skořice
- špetka muškátového oříšku
- Drobenka:
- 1/3 hrnku třtinového cukru
- 1/3 hrnku celozrnné mouky (nebo polohrubé)
- hrst ovesných vloček
- 50 g másla
- Slaný karamel:
- 1/3 hrnku cukru krupice
- 35 g másla
- 2-3 lžíce smetany ke šlehání 33%
- 1/4 lžičky mořské soli
Postup Koláč s jablky a slaným karamelem
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejte na 170 stupňů, dno formy vyložte pečícím papírem. Sušenky rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs vsypte do připravené formy a upěchujte na dno. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 minut.
Tvaroh vyšlehejte společně s cukrem, přidejte vanilku a zašlehejte vejce. Nalijte na horkou předpečenou sušenkovou krustu a rozetřete.
Jablka oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Promíchejte s kořením a rozložte na tvaroh.
Cukr, mouku a vločky smíchejte, přidejte máslo nakrájené na malé kousky, udělejte drobenku a nasypte ji na na jablka. Dejte péct asi na 30 minut. Nechte koláč vychladnout při pokojové teplotě a pak dejte na pár hodin do lednice.
Cukr dejte do menšího rendlíku nebo pánve a při střední teplotě nechte pomalu rozpustit. Pak přidejte máslo a opatrně míchejte až se směs krásně spojí. Stáhněte z kamen, vmíchejte sůl a vlijte smetanu. Dobře prošlehejte, vraťte na kamna a chvilku ještě provařte, aby byl karamel krémový. Občas ho promíchejte a nechte vychladnout.
Koláč opatrně vyndejte s formy, rozkrájejte na jednotlivé porce a polijte slaným karamelem.