Koláč s dušenými jablíčky

Recepty, Moučníky

Suroviny

TĚSTO:
370 g polohrubé mouky
100 g moučkového cukru
120 g tuku
1 vejce
1 prášek do pečiva
trochu mléka (2 - 4 lžíce)
špetka soli
NÁPLŇ:
8-10 jablek podle velikosti - velkých stačí 8
80 g másla
citronová šťáva z 1/2 citronu
2 vanilkové cukry
cukr podle chuti
250 g zakysané smetany
2 vejce
3 polévkové lžíce vanilkového pudinku
4 lžíce javorového sirupu - můžeme nahradit medem
tuk na vymazání plechu
mouka na vysypání plechu

Postup přípravy receptu

  1. Jablka oloupeme, vykrojíme jadřince a nakrájíme na kousky. Pak dáme do kastrůlku, ve kterém jsme si rozehřáli máslo, přidáme citronovou šťávu, vanilku a trochu cukru, podle toho jak kyselá máme jablka. Chvilku podusíme, aby jablka vsákla všechny chutě, pak dáme vychladit.

  2. Do zakysané smetany dáme vejce, pudink, javorový sirup a prošleháme, nakonec přidáme vychlazená jablka a promícháme. Podle chuti můžeme trošku přisladit.

  3. Všechny suroviny na těsto smícháme a vypracujeme, pak vymačkáme na vymazaný a vysypaný plech a uděláme okraj.

  4. Na těsto rozetřeme náplň a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme při 180°C přibližně 35-40 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!