Když bábovka, tak ať má pořádné koule

Recepty, Moučníky

Suroviny

5 vajec
120 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
100 ml oleje
250 g polohrubé mouky
2 lžíce práškového kakaa
špetka soli
jemně strouhaná kůra z 1 pomeranče
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
tvarohové koule:
300 g měkkého tvarohu
2 lžíce krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
strouhaná kůra z 1 citrónu
100 g bílé čokolády
1 lžíce tekutého medu
30 g másla
vanilkový pudink bez vaření (dle potřeby)
kandované třešně
máslo
hrubá mouka na formu

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravte koule do náplně: Tvaroh vymíchejte s krupicovým i vanilkovým cukrem, přidejte strouhanou citrónovou kůru, rozehřátou vlažnou čokoládu, med, měkké máslo a vše propracujte. Je-li hmota řídká, zapracujte do ní pudink bez vaření a po chvilce z ní v dlaních tvarujte koule o průměru 4 cm, do jejichž středu vtlačíte po kandované třešni.

  2. Všechny nechte na prkénku v chladu ztuhnout (cca 30 minut).

  3. Dále připravte těsto: Z bílků vyšlehejte pevný sníh a po lžících do něj zapracujte cukr.

  4. Dále přidejte postupně žloutky, přilijte tenkým pramínkem olej a pěnu propracujte.

  5. Zvlášť promíchejte v misce mouku s prosátým kakaem, solí, strouhanou pomerančovou kůrou i práškem do pečiva a sypkou směs zapracujte zvolna stěrkou do vyšlehané pěny.

  6. Část vymíchaného těsta naložte lžící opatrně na dno formy na bábovku, kterou jste vytřeli máslem a vysypali hrubou moukou.

  7. Do těsta vložte zchladlé tvarohové koule, formu dolijte zbylým těstem a v troubě vyhřáté na 170°C bábovku upečte (cca 35 až 40 minut, nutná zkouška špejlí!).

  8. Mírně zchladlou z formy vyklopte a vychladlou na talíři poprašte moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!