Když bábovka, tak ať má pořádné koule
Recepty, MoučníkySuroviny
- 5 vajec
- 120 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 100 ml oleje
- 250 g polohrubé mouky
- 2 lžíce práškového kakaa
- špetka soli
- jemně strouhaná kůra z 1 pomeranče
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- tvarohové koule:
- 300 g měkkého tvarohu
- 2 lžíce krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- strouhaná kůra z 1 citrónu
- 100 g bílé čokolády
- 1 lžíce tekutého medu
- 30 g másla
- vanilkový pudink bez vaření (dle potřeby)
- kandované třešně
- máslo
- hrubá mouka na formu
Postup Když bábovka, tak ať má pořádné koule
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravte koule do náplně: Tvaroh vymíchejte s krupicovým i vanilkovým cukrem, přidejte strouhanou citrónovou kůru, rozehřátou vlažnou čokoládu, med, měkké máslo a vše propracujte. Je-li hmota řídká, zapracujte do ní pudink bez vaření a po chvilce z ní v dlaních tvarujte koule o průměru 4 cm, do jejichž středu vtlačíte po kandované třešni.
Všechny nechte na prkénku v chladu ztuhnout (cca 30 minut).
Dále připravte těsto: Z bílků vyšlehejte pevný sníh a po lžících do něj zapracujte cukr.
Dále přidejte postupně žloutky, přilijte tenkým pramínkem olej a pěnu propracujte.
Zvlášť promíchejte v misce mouku s prosátým kakaem, solí, strouhanou pomerančovou kůrou i práškem do pečiva a sypkou směs zapracujte zvolna stěrkou do vyšlehané pěny.
Část vymíchaného těsta naložte lžící opatrně na dno formy na bábovku, kterou jste vytřeli máslem a vysypali hrubou moukou.
Do těsta vložte zchladlé tvarohové koule, formu dolijte zbylým těstem a v troubě vyhřáté na 170°C bábovku upečte (cca 35 až 40 minut, nutná zkouška špejlí!).
Mírně zchladlou z formy vyklopte a vychladlou na talíři poprašte moučkovým cukrem.