Karamelovo-penova torta

Recepty, Dorty

Suroviny

Na dortovou formu o průměru 24 cm:
4 vejce
100 g hnědého cukru
4 PL teplé vody
75 g polohrubé mouky
25 g Solamylu
1 PL prosátého kakaa
1 KL prášku do pečiva
špetka soli
Nádivka:
1 konzerva Salka
150 g másla
Sněhový korpus:
4 bílky
240 g krystalového cukru
Poleva:
100 g hořké čokolády
30 g másla
Kromě toho:
200 g arašídů

Postup přípravy receptu

  1. Salko dame varit do vody na 2,5 az 3 hodiny. Pri vareni stale dolievame vodu a dbame aby plechovka bola stale ponorena vo vode. pocas varenia plechovku prakrat otocime.

  2. Nechame vychladnut. Otvorime az po vychladnuti, inak moze vystrieknut a horuce vas moze popalit. Salko si kludne mozete uvarit vopred. Je dobre, ak si uvarite naraz dve, kvoli uspore energie. Druhe, neotvorene mozete skladovat aj mesiac, dva, a v pripade potreby ho uz mate pripravene.

  3. Upecieme korpus.

  4. Zltka naslahame s cukrom dopenista.

  5. Potom pridame vodu a opat slahame, kym sa cukor nerozpusti.

  6. Primiesame muku zmiesanu s kakaom a praskom do peciva. Zamiesame.

  7. Bielka vyslahame so stipkou soli. Ked su pevne, tak ich uz len rucne opatrne zamiesame do zltkovej masy.

  8. Vylejeme do tortovej formy o priemetre 24 cm a pecieme vo vyhriatej rure pri teplote 175 stupnov C asi 30 -35 minut. Zbytocne korpus nevysusujte. Kontrola spajlou. Korpus nechame vychladit na mriezke.

  9. Na penovy korpus vyslahame bielka s cukrom, kym je pena pekna, biela a leskla.

  10. Na papier na pecenie si nakreslime kruh o priemere 24 cm, alebo si prilozite odnimatelnu obruc z tortovej formy a naneste vyslahane bielka na papier na pecenie.

  11. Tenkym nozom oddelte dokola obruce bielkovu penu a obruc odstrante.

  12. Dame susit do rury 90 stupnov C (teplovzdusna rura) na dve hodiny. Z vrchu bol korpus pekne ususeny, ale vo vnutri bol este trochu mokry.

  13. Nechame dobre vychladnut a az potom opatrne odstranieme papier. Ked je salko dobre vychladene, po lyziciach pridavame do masla, ktore sme si predtym naslahali. Vzdy dobre preslahame, aby sa hmoty spojili.

  14. Skladanie torty: korpus rozrezeme na polovicu

  15. . Spodnu cast potrieme karamelovym kremom a posypeme posekanymi arasidami, nato ulozime penovy korpus.

  16. Opat potrieme karamelovym kremom, posypeme posekanymi arasidami a prilozime druhy koprpus.

  17. Vrch polejeme roztopenou cokoladou a posypeme zvysnymi posekanymi arasidami. Pripadne si mozete zvolit lubovolne zdobenie.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!