Karamelizovaný fenykl

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

2 hlízy fenyklu
15 g másla
lžíce třtinového cukru
malý panák jablečného octa
150 ml jablečného džusu
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Z fenyklů obereme vrchní listy, seřízneme vrchní stonky a spodek fenyklů jen tak, ať se nám při přípravě nerozpadne. Rozkrojíme podélně na polovinu. Dáme na cca 10 min. do páry změknout.

  2. Na pánvi si rozpustíme máslo, přidáme cukr a mícháme do jeho rozpuštění se.

  3. Pak do pánve vložíme spařený fenykl řeznou stranou dolů a necháme zhnědnout, což trvá asi 5 minut.

  4. Fenykl obrátíme a postup zopakujeme.

  5. Přilejeme ocet, mošt, osolíme. Přiklopíme poklicí (fenykl máme na zádech) a dusíme cca 10 min.

  6. Odklopíme poklici, přehodíme fenykl na bříško a za občasného hrkání pánví zredukujeme tekutinu a dodusíme fenykl.

  7. Hned v úvodu karamelizování si dáváme velikého majzla, ať se nám karamel nepřipálí, bylo by to hořké, a tím pádem nepoživatelné.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!