Kapustový krém s liškami a slaninou
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 menší hlávka kapusty
- 1 velká hrst lišek
- 100 g tenkých plátků slaniny
- 2,5 lžíce másla
- 2 lžíce mouky
- 1,2 l zeleninového vývaru
- 100 ml smetany
- bílý pepř
- sůl
- petrželka
- Na krutonky:
- 2 starší rohlíky
- olej
Postup Kapustový krém s liškami a slaninou
Postup přípravy receptu
-
Kapustu rozebereme na listy, důkladně omyjeme a pokrájíme na menší kousky.
V hrnci rozehřejeme 2 lžíce másla, zasypeme moukou a připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji chladným vývarem, prošleháme a přivedeme k varu.
Přidáme kapustu a vaříme do změknutí - minimálně 20 minut.
Na pánvičce rozehřejeme zbývající máslo, vložíme lišky, mírně osolíme a dusíme je doměkka / je-li třeba, podlijeme troškou vody /.
Vyjmeme je z pánvičky, dáme na ni plátky slaniny a opečeme je. Lišky i slaninu udržujeme v teple.
Hotovou polévku rozmixujeme, zjemníme smetanou a dochutíme pepřem a solí.
Polévku rozdělíme na talíře a na každý dáme lžíci lišek se slaninou. Ozdobíme petrželkou. Krutonky si v vezme každý podle chuti.
Krutonky: rohlíky pokrájíme na menší kostičky a na trošce oleje osmažíme dozlatova.