Kapr ve studené houbové omáčce
Recepty, RybySuroviny
- 4 porce kapra
- Na vývar:
- 3 lžíce octa a 4 dl vody
- lžička soli
- Na omáčku:
- 100 g nakládaných hub nebo žampiónů ve sladkokyselém nálevu
- kelímek šlehačky
- 2 pevná, ale zralá rajčata (nejlépe oloupaná a zbavená semínek)
- citrón na ozdobení
Postup Kapr ve studené houbové omáčce
Postup přípravy receptu
-
Rybu ovaříme v osolené a okyselené vodě s kořením. Po 10 až 15 minutách varu rybu vyjmeme a necháme vychladnout.
Studené porce přelijeme omáčkou, kterou jsme připravili ušleháním šlehačky se špetkou soli. Přidáme nadrobno nakrájená rajčata a houby. Podáváme vychlazené, ozdobené citrónem. Omáčka jen ze šlehačky je velice jemná a delikátní.
Já omáčku dělám z poloviny šlehačky a přišlehám do ní zakysanku s vyšším procentem tuku (16%), přidám pokrájené houby a kostičky semen zbavených rajčat (ty někdy loupu, někdy ne), malinko přisolím a připepřím bílým pepřem, někdy (když je zakysanka moc kyselá) i přisladím malou špetkou moučkového cukru. Ale to si musí upravit každý podle chuti.