Kapr ve studené houbové omáčce

Recepty, Ryby

Suroviny

4 porce kapra
Na vývar:
3 lžíce octa a 4 dl vody
lžička soli
Na omáčku:
100 g nakládaných hub nebo žampiónů ve sladkokyselém nálevu
kelímek šlehačky
2 pevná, ale zralá rajčata (nejlépe oloupaná a zbavená semínek)
citrón na ozdobení

Postup přípravy receptu

  1. Rybu ovaříme v osolené a okyselené vodě s kořením. Po 10 až 15 minutách varu rybu vyjmeme a necháme vychladnout.

  2. Studené porce přelijeme omáčkou, kterou jsme připravili ušleháním šlehačky se špetkou soli. Přidáme nadrobno nakrájená rajčata a houby. Podáváme vychlazené, ozdobené citrónem. Omáčka jen ze šlehačky je velice jemná a delikátní.

  3. Já omáčku dělám z poloviny šlehačky a přišlehám do ní zakysanku s vyšším procentem tuku (16%), přidám pokrájené houby a kostičky semen zbavených rajčat (ty někdy loupu, někdy ne), malinko přisolím a připepřím bílým pepřem, někdy (když je zakysanka moc kyselá) i přisladím malou špetkou moučkového cukru. Ale to si musí upravit každý podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!