Kapr v kefírové marinádě s česnekem a zázvorem
Recepty, RybySuroviny
- kapr 2 (2,5) kg
- cca 800 ml kefíru
- 3 lžíce prolisovaného čerstvého zázvoru
- 1 lžíce mletého zázvoru
- 5 prolisovaných stroužků česneku (komu vadí, může vynechat)
- Na obalení:
- sůl
- hladká mouka
- vejce
- strouhanka nebo pouze hladká mouka s mletou sladkou paprikou
- Na smažení:
- olej nebo sádlo
Postup Kapr v kefírové marinádě s česnekem a zázvorem
Postup přípravy receptu
-
Vykuchaného kapra očistíme, rozpůlíme,opláchneme a osušíme. Nařežeme porce, které případně můžeme i vyfiletovat. Porce kapra poskládáme do větší, uzavíratelné nádoby.
S kefíru, zázvoru a česneku si připravíme marinádu, nalijeme na kapra, uzavřeme víkem a dáme nejlépe přes noc odpočinout do lednice. Marinovat můžeme i dva dny.
Maso z marinády osušíme, lehce osolíme a obalíme v klasickém trojobalu.
Porce prudce opečeme na pánvi na rozehřátém tuku. Vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby na 3/4 výkon. Pečeme do zlatavé barvy přibližně 10-15 minut, podle síly ukrojených plátků.
Takto marinovaný kapr je také velice chutný, když se po osušení marinády obalí pouze v hladké mouce promíchané s trochou mleté červené papriky a pozvolna se osmaží na pánvi s olejem a máslem. Podáváme s různými bramborovými saláty nebo bramborovou kaší. Ale je výborný i po studenu.