Kančí karbanátky / sekaná

Recepty, Jiné maso

Suroviny

600 g kančího masa - plec
250 g vepřového bůčku bez kůže a kosti, středně prorostlý
100 g uzeného špeku
2 vejce
2 starší rohlíky
cca 3 stroužky česneku - dle chuti
1 větší cibule
sůl
majoránka nebo tymián dle chuti
nové koření dle chuti
pepř mletý dle chuti
smetana ke šlehání na zvlhčení rohlíků
sádlo nebo olej na pečení, smažení

Postup přípravy receptu

  1. Kančí maso očistíme, odblaníme a pomeleme společně se středně prorostlým vepřovým bůčkem.

  2. Maso melu dvakrát, podle rady starého dobrého kamaráda, kterého se už pro vás, bohužel nemohu zeptat, jaký to mělo a má důvod, ale řekl bych, že jde o jemnost směsi.

  3. Do druhého mletí přidám pomlít i česnek s cibulí, smetanou navlhčené pokrájené starší rohlíky, uzený špek nebo slaninu bez kůže.

  4. Vše v míse dochutím dle chuti pepřem, solí, novým kořením a buď majoránkou nebo tymiánem dle vlastní chuti.

  5. Ze směsi můžeme mokrou rukou vytvarovat šišku, ze které důkladně vyženeme vzduch, aby nám při pečení na 190 stupňů v předehřáté troubě, v pekáčku s kouskem sádla nepraskla - nejprve pečeme 35-40 minut zakrytou, pak podlijeme a dopékáme za občasného podlití a přelití výpekem doměkka a dozlatova.

  6. Nebo ze směsi vytvoříme placičky - karbanátky, které buď smažíme v rozpáleném sádle nebo na oleji dozlatova z obou stran, případně je můžeme i péct v předehřáté troubě na plechu se sádlem či olejem, na 200 stupňů, taktéž dozlatova, kdy je během pečení jednou obrátíme.

  7. Podáváme s bramborovou přílohou nebo chlebem, zeleninou nebo zeleninovými saláty, hořčicí, okurkou, vychlazeným pivem...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!