Kančí karbanátky / sekaná
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 600 g kančího masa - plec
- 250 g vepřového bůčku bez kůže a kosti, středně prorostlý
- 100 g uzeného špeku
- 2 vejce
- 2 starší rohlíky
- cca 3 stroužky česneku - dle chuti
- 1 větší cibule
- sůl
- majoránka nebo tymián dle chuti
- nové koření dle chuti
- pepř mletý dle chuti
- smetana ke šlehání na zvlhčení rohlíků
- sádlo nebo olej na pečení, smažení
Postup Kančí karbanátky / sekaná
Postup přípravy receptu
-
Kančí maso očistíme, odblaníme a pomeleme společně se středně prorostlým vepřovým bůčkem.
Maso melu dvakrát, podle rady starého dobrého kamaráda, kterého se už pro vás, bohužel nemohu zeptat, jaký to mělo a má důvod, ale řekl bych, že jde o jemnost směsi.
Do druhého mletí přidám pomlít i česnek s cibulí, smetanou navlhčené pokrájené starší rohlíky, uzený špek nebo slaninu bez kůže.
Vše v míse dochutím dle chuti pepřem, solí, novým kořením a buď majoránkou nebo tymiánem dle vlastní chuti.
Ze směsi můžeme mokrou rukou vytvarovat šišku, ze které důkladně vyženeme vzduch, aby nám při pečení na 190 stupňů v předehřáté troubě, v pekáčku s kouskem sádla nepraskla - nejprve pečeme 35-40 minut zakrytou, pak podlijeme a dopékáme za občasného podlití a přelití výpekem doměkka a dozlatova.
Nebo ze směsi vytvoříme placičky - karbanátky, které buď smažíme v rozpáleném sádle nebo na oleji dozlatova z obou stran, případně je můžeme i péct v předehřáté troubě na plechu se sádlem či olejem, na 200 stupňů, taktéž dozlatova, kdy je během pečení jednou obrátíme.
Podáváme s bramborovou přílohou nebo chlebem, zeleninou nebo zeleninovými saláty, hořčicí, okurkou, vychlazeným pivem...