Kakaovo-kokosová kynutá bábovka

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
1 kg hladké mouky
1 kvasnice
30 g cukru
20-30 g másla
300-400 ml mléka
1 vejce
kapka rumu
špetka soli
Náplň:
50 g másla
pár lžiček kakaa na vaření
pár lžiček moučkového cukru
kokos
kapka rumu
(náplň se může střídat, například tvarohová, nebo maková)

Postup přípravy receptu

  1. Tuhle bábovku dělám už jenom po paměti, takže přesná čísla po mě nechtějte. Myslím, že je i celkem dietní, protože do kynutého těsta není třeba moc cukru ani tuku, takže ideální pro občasné smlsnutí:-) V míse smícháme rozdrobené kvasnice a část cukru, chvíli mícháme dokud neztekutí, potom přidáme trošku teplého mléka a necháme lehce vzejít.

  2. Přidáme mouku, zbytek cukru, rozpuštěné máslo, vejce, rum, sůl a teplé mléko. Mícháme, dokud těsto nemá správnou konzistenci a nelepí se, zasypeme lehce moukou a dáme pod utěrku na teplé místo (když pospíchám, zapnu troubu na chvíli na 50°C a hodím to tam i s mísou).

  3. Necháme cca hodinu vykynout.

  4. Potom vyválíme těsto přes celý vál 20x40cm, vyjde to na přibližně 1 cm silnou placku.

  5. Potřít lehce vychladlou náplní, zamotat a přenést do máslem vymazané bábovkové formy. Je lepší konce spojit, aby náplň nevytékala při pečení.

  6. Péct na 180-190°C uprostřed trouby minimálně 20 minut. Až začne shora hnědnout, zkusíme špejlí a případně necháme dopéct dozlatova:-)

  7. Kakaovo-kokosová náplň:Do menšího hrníčku dáme máslo a lehce rozehřejeme na nejmenším plameni, když už je z poloviny tekuté, přisypeme cukr a kakao a necháme volně rozpustit (nemíchám kvůli hrudkám kakaa). Přilijeme rum a zamícháme. Dělám podle chuti, když se mi zdá náplň moc sladká, přidám kakao, nebo naopak přisladím, záleží na vás.

  8. Až když jsem spokojená s chutí, tak přidávám kokos (množství odhadem, aby byla směs tak akorát na pomazání), kdyby bylo moc husté, můžeme přidat ještě rum a nebo trošku mléka.

  9. Nechat zchladnout, aby se nelilo na těsto příliš horké.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!