Kakaovo-kokosová kynutá bábovka
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 1 kg hladké mouky
- 1 kvasnice
- 30 g cukru
- 20-30 g másla
- 300-400 ml mléka
- 1 vejce
- kapka rumu
- špetka soli
- Náplň:
- 50 g másla
- pár lžiček kakaa na vaření
- pár lžiček moučkového cukru
- kokos
- kapka rumu
- (náplň se může střídat, například tvarohová, nebo maková)
Postup Kakaovo-kokosová kynutá bábovka
Postup přípravy receptu
-
Tuhle bábovku dělám už jenom po paměti, takže přesná čísla po mě nechtějte. Myslím, že je i celkem dietní, protože do kynutého těsta není třeba moc cukru ani tuku, takže ideální pro občasné smlsnutí:-) V míse smícháme rozdrobené kvasnice a část cukru, chvíli mícháme dokud neztekutí, potom přidáme trošku teplého mléka a necháme lehce vzejít.
Přidáme mouku, zbytek cukru, rozpuštěné máslo, vejce, rum, sůl a teplé mléko. Mícháme, dokud těsto nemá správnou konzistenci a nelepí se, zasypeme lehce moukou a dáme pod utěrku na teplé místo (když pospíchám, zapnu troubu na chvíli na 50°C a hodím to tam i s mísou).
Necháme cca hodinu vykynout.
Potom vyválíme těsto přes celý vál 20x40cm, vyjde to na přibližně 1 cm silnou placku.
Potřít lehce vychladlou náplní, zamotat a přenést do máslem vymazané bábovkové formy. Je lepší konce spojit, aby náplň nevytékala při pečení.
Péct na 180-190°C uprostřed trouby minimálně 20 minut. Až začne shora hnědnout, zkusíme špejlí a případně necháme dopéct dozlatova:-)
Kakaovo-kokosová náplň:Do menšího hrníčku dáme máslo a lehce rozehřejeme na nejmenším plameni, když už je z poloviny tekuté, přisypeme cukr a kakao a necháme volně rozpustit (nemíchám kvůli hrudkám kakaa). Přilijeme rum a zamícháme. Dělám podle chuti, když se mi zdá náplň moc sladká, přidám kakao, nebo naopak přisladím, záleží na vás.
Až když jsem spokojená s chutí, tak přidávám kokos (množství odhadem, aby byla směs tak akorát na pomazání), kdyby bylo moc husté, můžeme přidat ještě rum a nebo trošku mléka.
Nechat zchladnout, aby se nelilo na těsto příliš horké.