Kakaovo-jablečný koláč s ořechy a čokoládovou polevou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na těsto:
- 2 hrnky polohrubé mouky (někdy používám hladkou celozrnnou špaldovou)
- 1 hrnek třtinového nebo krupicového cukru
- 6-7 strouhaných jablek (se slupkou)
- 1/2 hrnku slunečnicového nebo řepkového oleje
- 2-3 vejce (dle velikosti)
- 1 hrnek nahrubo sekaných vlašských ořechů
- 2 lžíce jedlé sody
- 3 lžíce kakaa
- 1 lžíce skořice
- Na dohotovení:
- meruňková nebo rybízová marmeláda na potření
- 100 g čokolády s min. 50% kakaa
- 125 ml 12% smetany
Postup Kakaovo-jablečný koláč s ořechy a čokoládovou polevou
Postup přípravy receptu
-
Jablka nastrouháme i se slupkou nahrubo, přidáme k nim mouku, cukr, olej, vejce, sekané ořechy, jedlou sodu, kakao a skořici. Vše zpracujeme v kompaktní těsto, které pak vlijeme na plech, vyložený pečícím papírem a pečeme cca 30 minut na 170 stupňů Celsia.
Hned po vytažení z trouby potíráme marmeládou a přeléváme čokoládovou polevou, kterou jsme získali rozpuštěním čokolády se smetanou ve vodní lázni. Rovnoměrně rozprostřeme po koláči a necháme zatuhnout.