Kakaovo-jablečný koláč s ořechy a čokoládovou polevou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto:
2 hrnky polohrubé mouky (někdy používám hladkou celozrnnou špaldovou)
1 hrnek třtinového nebo krupicového cukru
6-7 strouhaných jablek (se slupkou)
1/2 hrnku slunečnicového nebo řepkového oleje
2-3 vejce (dle velikosti)
1 hrnek nahrubo sekaných vlašských ořechů
2 lžíce jedlé sody
3 lžíce kakaa
1 lžíce skořice
Na dohotovení:
meruňková nebo rybízová marmeláda na potření
100 g čokolády s min. 50% kakaa
125 ml 12% smetany

Postup přípravy receptu

  1. Jablka nastrouháme i se slupkou nahrubo, přidáme k nim mouku, cukr, olej, vejce, sekané ořechy, jedlou sodu, kakao a skořici. Vše zpracujeme v kompaktní těsto, které pak vlijeme na plech, vyložený pečícím papírem a pečeme cca 30 minut na 170 stupňů Celsia.

  2. Hned po vytažení z trouby potíráme marmeládou a přeléváme čokoládovou polevou, kterou jsme získali rozpuštěním čokolády se smetanou ve vodní lázni. Rovnoměrně rozprostřeme po koláči a necháme zatuhnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!