Kakaové lívanečky
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- Lívanečky:
- 450 ml mléka
- 1 vejce
- 2 lžíce rumu
- cca 250 g polohrubé mouky
- 2 lžíce kakaa, dle barvy
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 0,5 kostky droždí (21 g)
- olej na smažení
- Dále:
- 250 g měkkého tvarohu
- kakao
- 200 ml smetany ke šlehání
- cukr krupice dle chuti
- ovoce
- šlehačka
- skořicový cukr
Postup Kakaové lívanečky
Postup přípravy receptu
-
Mléko (pokojové teploty) nalijeme do hrnce a rozdrobíme do něj droždí. Přidáme špetku soli, vejce, vanilkový cukr, rum, kakao, mouku a vše dobře promícháme. Dle potřeby (hustoty těsta) můžeme přidat trochu mléka či mouky. Hrnec zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě odpočinout a kynout. Během kynutí (cca 30 minut) můžeme klidně ještě jednou pořádně promíchat, protože vehnáním vzduchu do těsta pomůžeme tomu, aby byly lívance nadýchanější a těsto opět brzy nabude.
Po nakynutí smažíme v rozpáleném lívanečníku s trochou oleje nebo na pánvi lívanečky dozlatova z obou stran. Hotové odkládáme na ubrousek odsát přebytečný tuk.
Podáváme s kakaovým tvarohem, marmeládou, skořicovým cukrem, šlehačkou, ovocem...
Kakaový tvaroh: kostku měkkého tvarohu vyšleháme s rovnou lžící kakaa a s cukrem dle chuti. Poté do tvarohu vmícháme ušlehanou smetanu ke šlehání a tvaroh s ní zjemníme a nadlehčíme.