Kakaové lívanečky

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

Lívanečky:
450 ml mléka
1 vejce
2 lžíce rumu
cca 250 g polohrubé mouky
2 lžíce kakaa, dle barvy
1 vanilkový cukr
špetka soli
0,5 kostky droždí (21 g)
olej na smažení
Dále:
250 g měkkého tvarohu
kakao
200 ml smetany ke šlehání
cukr krupice dle chuti
ovoce
šlehačka
skořicový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Mléko (pokojové teploty) nalijeme do hrnce a rozdrobíme do něj droždí. Přidáme špetku soli, vejce, vanilkový cukr, rum, kakao, mouku a vše dobře promícháme. Dle potřeby (hustoty těsta) můžeme přidat trochu mléka či mouky. Hrnec zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě odpočinout a kynout. Během kynutí (cca 30 minut) můžeme klidně ještě jednou pořádně promíchat, protože vehnáním vzduchu do těsta pomůžeme tomu, aby byly lívance nadýchanější a těsto opět brzy nabude.

  2. Po nakynutí smažíme v rozpáleném lívanečníku s trochou oleje nebo na pánvi lívanečky dozlatova z obou stran. Hotové odkládáme na ubrousek odsát přebytečný tuk.

  3. Podáváme s kakaovým tvarohem, marmeládou, skořicovým cukrem, šlehačkou, ovocem...

  4. Kakaový tvaroh: kostku měkkého tvarohu vyšleháme s rovnou lžící kakaa a s cukrem dle chuti. Poté do tvarohu vmícháme ušlehanou smetanu ke šlehání a tvaroh s ní zjemníme a nadlehčíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!