Česnečka z uzených žeber

Recepty, Polévky

Suroviny

1 - 1,5 kg uzených žeber
1 - 1,5 litru vody
1 bobkový list
2 kuličky nového koření
8 kuliček pepře
50 g celeru
50 g řapíkatého celeru + nať
50 g mrkve
česnek dle chuti
cca 250 g vařené rýže nebo krup, dle chuti
sůl
pepř mletý

Postup přípravy receptu

  1. Uzená žebra dáme uvařit do osolené vody s novým kořením, pepřem a bobkovým listem doměkka (můžeme přidat cibuli s první hnědou slupkou). Potom vývar scedíme a maso obereme od kostí.

  2. Scezený vývar nalijeme do hrnce, přidáme hrubě nastrouhaný celer s mrkví, jemně nastrouhané cca 3 stroužky česneku a na tenké plátky pokrájený řapíkatý celer. Povaříme do změknutí zeleniny, dosolíme a opepříme dle chuti. Kdo rád v česnečce brambory, přidá se zeleninou i jednu oloupanou a na tenké hranolky pokrájenou bramboru.

  3. Do polévky s vařenou zeleninou přisypeme vařenou rýži nebo kroupy dle potřeby (požadované hustoty), přidáme jemně nasekanou celerovou nať, obrané maso z žeber (cca 250 gramů) a čerstvě nastrouhaného česneku tolik, kolik máme v česnečce rádi, nebo si ho pak můžeme přidat přímo do talířů s nalitou horkou polévkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!