Česnečka z uzených žeber
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 - 1,5 kg uzených žeber
- 1 - 1,5 litru vody
- 1 bobkový list
- 2 kuličky nového koření
- 8 kuliček pepře
- 50 g celeru
- 50 g řapíkatého celeru + nať
- 50 g mrkve
- česnek dle chuti
- cca 250 g vařené rýže nebo krup, dle chuti
- sůl
- pepř mletý
Postup Česnečka z uzených žeber
Postup přípravy receptu
-
Uzená žebra dáme uvařit do osolené vody s novým kořením, pepřem a bobkovým listem doměkka (můžeme přidat cibuli s první hnědou slupkou). Potom vývar scedíme a maso obereme od kostí.
Scezený vývar nalijeme do hrnce, přidáme hrubě nastrouhaný celer s mrkví, jemně nastrouhané cca 3 stroužky česneku a na tenké plátky pokrájený řapíkatý celer. Povaříme do změknutí zeleniny, dosolíme a opepříme dle chuti. Kdo rád v česnečce brambory, přidá se zeleninou i jednu oloupanou a na tenké hranolky pokrájenou bramboru.
Do polévky s vařenou zeleninou přisypeme vařenou rýži nebo kroupy dle potřeby (požadované hustoty), přidáme jemně nasekanou celerovou nať, obrané maso z žeber (cca 250 gramů) a čerstvě nastrouhaného česneku tolik, kolik máme v česnečce rádi, nebo si ho pak můžeme přidat přímo do talířů s nalitou horkou polévkou.