Kadlíkův kopřivový špenát
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- plná taška špiček kopřiv
- 1/4 tašky medvědího česneku
- velká cibule
- zakysaná smetana
- lžička strouhanky
- oříšek sádla
- sůl
- pepř
Postup Kadlíkův kopřivový špenát
Postup přípravy receptu
-
Než rozepíšu postup výroby tohoto pokrmu, musím odbočit a uvést, jakou averzi ke špenátu jsem musel překonat. Už od ranného dětství, ač milovník přírody, botaniky, pociťoval jsem odpor k stravě zelené barvy. Asi to bylo způsobeno sousedy na patře - policista (teda příslušník VB) a voják z povolání. Oba typické zelené mozky, kdy policista mi jako šestiletému bral ventilky na kole, že jsem jel po chodníku, a voják z povolání nutil dělat kliky, že jsem si málo očistil tenisky, když jsem šel domů. Bránil jsem se dětskou vynalézavostí, kdy jsem jednomu natloukl do výfuku jeho škodovečky jabka a pak sledoval, jak se snaží nastartovat, a druhému jsme se dokonce spolu s kamarády vykakali do Rudého Práva, zabalili, položili na rohožku, pokropili lihem, zapálili, zazvonili... a pak se pohledem zvenku bavili, jak v pantoflích naboso intenzivním dupáním se snaží oheň zlikvidovat... Zkrátka, špenát jsem nemohl. Dokončil to poslední zážitek, kdy jsem na prázdninách při dětském pobíhání po louce u babičky šlápl bosou nohou do kravince... Blok v mé duši byl opravdu obrovský.
Dospěl jsem, v dohodě s manželkou bylo, že nikdy na stole nebude špenát, koprovka, lečo a rajská. Uplynula desetiletí a já několikrát narazil na výraz - špenát z kopřiv. A začal hlodat červík... A ten dohlodal minulý čtvrtek. Vracel jsem se z poslední výpravy na medvědí česnek, když jsem v lužním lese nevydržel, a natrhal plnou tašku krásných svěže zelených špiček kopřiv. Bestie - pálily i přes igelitový sáček....
Doma jsem kopřivy opláchl, a hodil do hrnce s vařící osolenou vodou. Mezitím jsem na oříšku sádla zezlatil velkou cibuli (teda ve dvou hrncích, dvě cibule, protože v jednom jsem souběžně dělal krůtí kostky, na paprice a kari).
Než cibule zezlátla, vytáhl jsem mlýnek na maso a pomlel na střední šajbě asi čtvrtinu objemu kopřiv medvědí česnek. Půlku ho oddělal, do zbytku pomlel horké spařené kopřivy.
Promíchal, vykydal na zlatou cibulku, prohříval a míchal. Zahustil jsem lžičkou strouhanky, pak vykydal celou zakysanou smetanu a promíchal.
Už do odstavené směsi jsem vmíchal odložený pomletý medvědí česnek.
No, servíroval jsem s vařeným bramborem, a krůtíma kostkama v maglajzu z cibule, mleté papriky a kari.
Můžu říct, že po víc jak čtyřiceti letech jsem vyléčen z averze ke špenátu. Moc jsme si pochutnali a shodli se, že tohle bude na našem stole častěji.
Jo, a ten vývar z kopřiv jsem použil do koupele...