Kachní prsa se slaninou, na červeném víně
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 2 ks kachních prsou
- 15 dkg slaniny
- 2-3 dcl červeného vína
- sůl
- pepř čtyř barev
- 2 lžičky másla
- grilovací bylinky (nebo čerstvé, ty já jsem neměla)
- trošku oleje
Postup Kachní prsa se slaninou, na červeném víně
Postup přípravy receptu
-
Kachní prsa omyjeme a očistíme. Na kůži nakrájíme mřížky, aby se kůže lépe propekla. Prsa z obou stran osolíme a opepříme. Na kůži nasypeme grilovací bylinky a maličko zakápneme olejem. Rukou potom vmasírujeme olej s bylinkami do kůže.
Na rozpálenou pánev vložíme kachní prso kůží dospod. Smažíme z obou stran, aby se maso zatáhlo. Potom vložíme prsa do pekáčku a přelijeme šťávou z pánvičky. Přikryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby (moje trouba peče hrozně málo, takže peču všechno při 250°C - nedokážu odhadnout, kolik to může být v normální troubě) zhruba na 15 min, podle velikosti prsou. Hlídám, aby prsa nebyla v pekáčku nasucho. V půlce pečení přelijeme prsa výpekem. Vyndáme z trouby, sundáme alobal a pečeme ještě cca 10 minut.
Během pečení masa nakrájíme na malé kostičky slaninu a hodíme jí na suchou, rozpálenou pánev. Až bude slaninka opečená, zalijeme jí červeným vínem a necháme krátce povařit. Víno dochutíme solí a pepřem, podle své libosti. Opět necháme trošku povařit. Potom zcedíme a vyndáme slaninu. Víno opět vlejeme do pánvičky a přidáme trošku másla, aby se víno zahustilo. Když bude másla málo, tak přidáme.
Po rozpuštění másla vaříme cca 1 min a přidáme zpátky slaninku.
Kachní prsa nakrájíme na plátky a přelijeme omáčkou z červeného vína. Jako přílohu můžeme použít zelené fazolky, brambory, vzhledem k tomu, že máme hodně šťávy, tak i rýži.