Kačenky slaný koláč

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

250 g listového těsta
2 bílé papriky
200 ml smetany ke šlehání 30%
250 g anglické slaniny
200 g Eidamu
cca 5 sušených rajčat v oleji
1 vejce
2 PL hladké mouky
sůl
pepř
sušený granulovaný česnek (není tak ostrý jako čerstvý)
oregano (nemusí být)
mouka na vyválení těsta
vejce na potření okrajů

Postup přípravy receptu

  1. Anglickou slaninu nakrájíme na maličké kostičky a na sucho smažíme na pánvi, aby pustila co nejvíc tuku a byla křupavá. Omastek pak slijeme a slaninu osušíme na papírovém ubrousku.

  2. Mezi tím si rozválíme listové těsto, a vyložíme jím formu na koláč, kterou jsme vymazali máslem nebo olejem. Dno propícháme vidličkou a poklademe křupavou slaninou, papriku zbavíme jadřinců, podélně rozpůlíme a nakrájíme na proužky a poklademe na slaninu, eidam asi na 1cm velké kostky rovnoměrně rozházíme na papriku.

  3. V hrnku si rozmícháme vidličkou šlehačku s vajíčkem, špetkou soli, pepře a půl kávové lžičky česneku. Přidáváme postupně mouku.

  4. Když je vše rozmícháno, rovnoměrně rozlijeme na koláč a poklademe sušenými rajčaty, pokrájenými na větší kusy.

  5. Těsto po okrajích stlačíme prsty těsně nad hladinu náplně (aby se nám po upečení koláč dobře krájel) a potřeme je rozšlehaným vajíčkem.

  6. Pečeme na 180 stupňů cca 20 minut, dokud není koláč zlatavý a náplň ztuhlá. Výborně chutná teplý i studený k bílému vínečku:-)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!