Jiřinčiny medové řezy
Recepty, MoučníkySuroviny
- 250 g másla
- 100 g mléka
- 300 g cukru krupice
- 3 lžíce medu
- 3 vejce
- 400 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- Náplň:
- 250 g másla
- 1 Salko
- 2 zakysané smetany
- trochu cukru
- ořechy
Postup Jiřinčiny medové řezy
Postup přípravy receptu
-
V hrnci nebo míse nad parou pomalu zahříváme máslo, mléko, cukr a med, do úplného rozpuštění másla (hmota je spíš jen teplá, ne horká).
Do lehce prochladlé máslové hmoty vešleháme vejce a mouku se sodou. Toto těsto pak rozetřeme na 4 plechy s pečícím papírem (na každý přibližně 6 lžic těsta) a upečeme dohněda při 170°C. Necháme zchládnout.
Okraje plátů odkrojením zarovnáme (odřezky schováme) a každý plát po délce rozřízneme na 3 pruhy (4x3=12 pruhů, při plnění nádivkou přijdou 4 pruhy na sebe, vzniknou 3 dlouhé řezy).
Smícháme zakysanky s trochou cukru moučka. Zvlášť vyšleháme máslo a vešleháme do něj Salko. Při plnění pruhy mažeme střídavě máslovým krémem a zakysanou smetanou. Celý řez pak omažeme krémem a posypeme rozmixovanými odřezky se strouhanými oříšky.