Jemný, máslový mazanec
Recepty, MoučníkySuroviny
- Omládek:
- 100 ml vlažné vody
- 1 kostka kvasnic
- 120 g hladké mouky
- 1 kostka cukru
- 2 KL medu
- Těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 120 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
- 250 ml plnotučného mléka
- (nebo 200 ml + 50 ml smetany, pokud máme načatou)
- špetka soli
- špetka mletého zázvoru
- trocha citronové kůry
- rozinky
- kandované ovoce (dopředu dle chuti rozinky do rumu)
- mandličky na posypání
- máslo na potření
- vejce na potření
Postup Jemný, máslový mazanec
Postup přípravy receptu
-
První si uděláme omládek: Ve vodě rozmícháme med a cukr, přidáme rozdrobené kvasnice a mouku, promícháme. necháme na teplém místě vzejít tak cca 20-30 minut.
V jiné misce zatím smícháme ostatní sypké suroviny na těsto. Přidáme ostatní suroviny a vykynutý omládek. Promícháme, vypracujeme těsto, které necháme opět na teplém místě kynout cca 2 hodinky.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části, na pomoučněném vále z každého vytvoříme bochánek, který přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme cca 15 minut nakynout, poté z vrchu lehce nařízneme do kříže, potřeme vajíčkem.
Posypeme mandlemi a dáme do předehřáté trouby péct na cca 180°C cca 30-40 minut (vyzkoušíme špejlí). Ještě teplý potřeme rozpuštěným máslem.