Jemný, máslový mazanec

Recepty, Moučníky

Suroviny

Omládek:
100 ml vlažné vody
1 kostka kvasnic
120 g hladké mouky
1 kostka cukru
2 KL medu
Těsto:
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
125 g másla
120 g cukru
1 vanilkový cukr
1 žloutek
250 ml plnotučného mléka
(nebo 200 ml + 50 ml smetany, pokud máme načatou)
špetka soli
špetka mletého zázvoru
trocha citronové kůry
rozinky
kandované ovoce (dopředu dle chuti rozinky do rumu)
mandličky na posypání
máslo na potření
vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. První si uděláme omládek: Ve vodě rozmícháme med a cukr, přidáme rozdrobené kvasnice a mouku, promícháme. necháme na teplém místě vzejít tak cca 20-30 minut.

  2. V jiné misce zatím smícháme ostatní sypké suroviny na těsto. Přidáme ostatní suroviny a vykynutý omládek. Promícháme, vypracujeme těsto, které necháme opět na teplém místě kynout cca 2 hodinky.

  3. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části, na pomoučněném vále z každého vytvoříme bochánek, který přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme cca 15 minut nakynout, poté z vrchu lehce nařízneme do kříže, potřeme vajíčkem.

  4. Posypeme mandlemi a dáme do předehřáté trouby péct na cca 180°C cca 30-40 minut (vyzkoušíme špejlí). Ještě teplý potřeme rozpuštěným máslem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!