Jemná mandlová vánočka
Recepty, MoučníkySuroviny
- 600 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 250 ml vlažného mléka
- 30 g droždí
- 1 vejce + 2 žloutky
- 120 g roztaveného a vychladlého másla
- hrst rozinek předem namočených v rumu
- rum
- 1/2 lžičky soli
- špetka muškátového oříšku
- 1 lžička nastrouhané citrónové kůry
- 100 g oloupaných a umletých mandlí
- 1 vejce na potření
Postup Jemná mandlová vánočka
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, uděláme důlek, do něj rozdrolíme droždí, posypeme troškou cukru, zalijeme vlažným mlékem (pozor ne horkým) a necháme vzejít kvásek.
Až kvásek vzejde, přidáme do mísy ostatní ingredience, promícháme vařečkou, až se všechno spojí a dále vypracujeme rukama ve vláčné těsto.
Necháme kynout hodinu na teplém místě.
Po vykynutí krátce těsto prohněteme, uválíme válec a rozdělíme na 7 kusů.
Ze čtyř kusů upleteme spodní pletenec (návod viz. odkaz v poznámce).
A ze tří kusů upleteme klasický copánek.
Spodní pletenec přendáme na vymazaný plech, hranou dlaně uprostřed po celé délce uděláme žlábek a položíme na něj horní copánek.
Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme asi 45 minut na 150 -160°C.