Jemná játrová paštiková pochoutka
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 750 g vepřových jater
- 150 g libové slaniny
- 8 - 10 plátků anglické slaniny
- 4 středně velké cibule
- 3 vejce
- 5 kuliček nového koření
- 4 bobkové listy
- sůl
- pepř čerstvý - mletý
- špetička muškátového květu
- špetička kari koření
- 4 lžíce vepřového škvařeného sádla
- 1 - 2 litry vody
Postup Jemná játrová paštiková pochoutka
Postup přípravy receptu
-
Játra nakrájíme na kostičky a vložíme do vody s bobkovým listem a novým kořením. Nesolíme. Vaříme, až jsou játra měkká, trvá to zhruba okolo 20-25 minut. Vodu pak ale nevylévejte.
Formu (srnčí hřbet) vyložte plátky anglické slaniny a libou slaninu pak nakrájejte na malé kostičky. Cibuli oloupejte, nakrájejte na jemno a osmažte na sádle v hlubším kastrolu, nebo na hlubší pánvi a jakmile cibule zlátne, přisypte k ni nakrájenou libovou slaninu a nechte ji vyškvařit.
Pak do ni rozklepněte 3 vejce a míchejte, dokud neztuhnou. Nakonec přisypte uvařená a scezená játra a vše najednou orestujte a zamíchejte a vypněte.
V mixéru postupně rozmixujte směs jater a všech surovin z kastrolu nebo pánve a pokud bude směs příliš hustá, dolijte malinko vývaru z jater a mixujte. Hustou, jemnou kaši odkládejte z mixéru do připravené misky.
Paštikovou kaši nakonec v misce ochutíme a už dál podle sebe můžeme přidat sůl, pepř, koření. Zjemnit ji pak můžeme vývarem z jater, ne mnoho, aby dobře játrová kaše zhoustla.
Pak nalijeme játrovou kaši do připravené formy vyložené slaninou, uhladíme a necháme chvíli vychladnout. Jakmile je játrová kaše studená, zakryjeme ji fólií a dáme do lednice ztuhnout.
Já jsem si koupila více jater a pak jsem je použila na játrové knedlíčky do polévky. Abych měla tak najednou i více jídel.