Jemná játrová paštiková pochoutka

Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny

750 g vepřových jater
150 g libové slaniny
8 - 10 plátků anglické slaniny
4 středně velké cibule
3 vejce
5 kuliček nového koření
4 bobkové listy
sůl
pepř čerstvý - mletý
špetička muškátového květu
špetička kari koření
4 lžíce vepřového škvařeného sádla
1 - 2 litry vody

Postup přípravy receptu

  1. Játra nakrájíme na kostičky a vložíme do vody s bobkovým listem a novým kořením. Nesolíme. Vaříme, až jsou játra měkká, trvá to zhruba okolo 20-25 minut. Vodu pak ale nevylévejte.

  2. Formu (srnčí hřbet) vyložte plátky anglické slaniny a libou slaninu pak nakrájejte na malé kostičky. Cibuli oloupejte, nakrájejte na jemno a osmažte na sádle v hlubším kastrolu, nebo na hlubší pánvi a jakmile cibule zlátne, přisypte k ni nakrájenou libovou slaninu a nechte ji vyškvařit.

  3. Pak do ni rozklepněte 3 vejce a míchejte, dokud neztuhnou. Nakonec přisypte uvařená a scezená játra a vše najednou orestujte a zamíchejte a vypněte.

  4. V mixéru postupně rozmixujte směs jater a všech surovin z kastrolu nebo pánve a pokud bude směs příliš hustá, dolijte malinko vývaru z jater a mixujte. Hustou, jemnou kaši odkládejte z mixéru do připravené misky.

  5. Paštikovou kaši nakonec v misce ochutíme a už dál podle sebe můžeme přidat sůl, pepř, koření. Zjemnit ji pak můžeme vývarem z jater, ne mnoho, aby dobře játrová kaše zhoustla.

  6. Pak nalijeme játrovou kaši do připravené formy vyložené slaninou, uhladíme a necháme chvíli vychladnout. Jakmile je játrová kaše studená, zakryjeme ji fólií a dáme do lednice ztuhnout.

  7. Já jsem si koupila více jater a pak jsem je použila na játrové knedlíčky do polévky. Abych měla tak najednou i více jídel.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!