Jemná hořčičná polévka s celerem a smetanou
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 středně velká cibule nakrájená najemno
- 200 g jemně nastrouhané celerové bulvy
- 1,3 l zeleninového vývaru
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- 4 lžíce oleje
- 200 g kysané smetany
- 200 ml mléka
- 1 středně velká žlutá paprika nakrájená nadrobno
- 2 lžičky pikantní (francouzské hořčice)
- 1 - 2 lžičky obyčejné hořčice (podle chuti)
- kurkuma, libeček, pažitka, 4 lístky šalvěje, 1 bobkový list,
- sůl, bílý pepř, cukr podle potřeby
Postup Jemná hořčičná polévka s celerem a smetanou
Postup přípravy receptu
-
Na oleji a másle zpěníme cibulku, přidáme celer a krátce osmahneme. Pak přisypeme mouku, asi tři až čtyři minuty mícháme a postupně zaléváme studeným vývarem.
Do hrnce vložíme papriku, bobkový list, libeček a šalvěj. Provaříme a po 20 minutách, vyjmeme bobkový list, šalvěj a libeček a ponorným mixérem rozmixujeme. Vrátíme zpět na kamna a vmícháme hořčici.
Ve 200 ml mléka pak rozmícháme kysanou smetanu a přilijeme ji do polévky. Dochutíme kurkumou, solí a pepřem a podáváme se smaženými patronkami (viz poznámka) nebo ztraceným vejcem, zdobíme bylinkami.